What's in a name?

Ilseleest 11 juni 2025
In ‘de Namen’ gaat Cora haar pasgeboren zoon aangeven en vraagt zich af wat er zou gebeuren als hem Bear of Julian noemt, in plaats van Gordon, zoals met haar man afgesproken. Het boek gaat vervolgens op elk van die drie opties in en beschrijft het verloop van het leven bij elke naam.

Het uitgangspunt is origineel en maakte me direct nieuwsgierig. Heeft je naam inderdaad invloed op je leven en hoe gaat de schrijfster dit verpakken in een verhaal?

Elk deel bestaat uit een hoofdstuk voor elke hoofdpersoon, met steeds zeven jaar tussen elk deel. Het taalgebruik is wisselend: soms wordt er heel eenvoudig en toegankelijk geschreven, waardoor het verhaal vlot leest. Op andere momenten vond de woordkeuze juist een beetje vaag, neigend naar wat poëtischer taalgebruik, wat ik niet helemaal bij elkaar vond passen.

De drie verhalen zijn aangrijpend en emotioneel geschreven en nodigen zeker uit tot verder lezen, al mis je door het continu wisselen van hoofdpersoon wel een beetje verdieping in, en binding met de personages. Het creëert een overdaad aan informatie aan banen, relaties, woonplaatsen etc. wat het soms een beetje verwarrend maakt. Er komen daarnaast vrij heftige, maatschappelijke thema’s aan bod, waarbij het huiselijk geweld best expliciet wordt beschreven (een kleine waarschuwing hiervoor kan misschien handig zijn voor sommige mensen) evenals wereldwijde gebeurtenissen waarmee de verschillende versie soms met elkaar worden verbonden. Die knipoog naar een ander leven vond ik leuk gevonden.

De (sub)titel van het boek lijkt echter te suggereren dat je naam invloed kan hebben op hoe je leven zich ontvouwt. Wat vervolgens ontbreekt in het boek, is een verklaring wáárom die naam zo'n bepalende rol zou spelen. Elke gebeurtenis in je leven heeft invloed op wat daarna volgt, zowel voor de hoofdpersoon als zijn familie, en dat wordt zeker duidelijk in de Namen. Maar of die dingen anders waren gelopen als de hoofdpersoon Joost, Harry of Gerrit had geheten durf ik te betwijfelen.

Al met al dus geen slecht boek, maar de verwachtingen zijn helaas niet echt waargemaakt.

Meer recensies van Ilseleest