Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Wolkje komt tot leven en brengt plezier

Jan Stoel 27 mei 2024
Ik verwonder me altijd over het vermogen van kunstenaars om op een andere manier naar de wereld te kijken. Het levert vaak verrassingen op, geeft nieuwe inzichten. Dit is ook het geval bij Marijke van Os (1950). Zij is vooral bekend als beeldend kunstenaar (beeldhouwer, keramiste, zeefdrukker en tekenaar) en werk van haar is onder meer opgenomen in de collecties van het Stedelijk Museum in Amsterdam en Museum Boymans-van Beuningen in Rotterdam. Fantasie en felle kleuren karakteriseren haar werk. Ze maakte onder meer gevulde vazen, die aan mensen refereren. Ooit maakte ze er een die gevuld was met een wolk. En laat nu een wolk ook de hoofdrol spelen in het door haar geschreven en geïllustreerde boek Wolkje is in een goede bui. Het is haar tweede kinderboek. Van Os debuteerde met Ma Mummel en de Mummels. Daar kwam Wolkje al in voor.De Mummels waren overigens keramische plastieken.

En wat er dan gebeurt….
Jonge kinderen hebben een eindeloze fantasie en daarom past Wolkje is in een goede bui ook zo goed bij deze leeftijdsgroep. Ooit wel eens op je rug gelegen en naar de wolken gekeken. Je kunt er van alles in zien. Laat je verbeelding maar zijn werk doen. Wolkje zweeft hoog in de lucht. Hij is blij. En zoals het bij een wolk past is hij op zoek naar een plek waar hij het eens goed kan laten regenen. Maar dat valt niet mee. Overal is al veel water en schijnt de zon. Wolkje treurt en laat het tranen regenen. Ietsje verderop staan kinderen. Ze staan sip te kijken (inclusief de hond die bij hen staat), want hun zwembad staat droog. En wat er dan gebeurt… Wolkje doet waar hij goed in is en maakt iedereen blij. Toch wel bijzonder voor een regenwolk! Dat geeft stof tot napraten, lijkt me. Goed om dan ook eens te kijken naar de cover van het boek met daarop die kleurige regenboog.

Vonkende taal
Het is een kunst om met weinig middelen veel te zeggen. Van Os laat zien dat ze dat kan. Een eenvoudig verhaal waarbij de heldere en kleurige illustraties een extra dimensie toevoegen en zorgen dat het verhaal gaat sprankelen. Details op de tekeningen vertellen iets extra’s. Zo springt er een kikker met menselijke trekjes rond, zit die even later bij een parasolletje aan de waterkant. De kinderen zullen hem op iedere illustraties terugzien, net als het vogeltje. Daar waar Wolkje verdrietig is hangen de bloemen slap. Die kunnen wel wat water gebruiken. Typisch zo’n element waarin Van Os humor in het verhaal brengt. De taal die Van Os gebruikt vonkt eveneens, boort een diepere laag aan. Kijk maar eens naar de titel van het boek. En zo’n zin als “Ik zweef er nu weer vandoor” doet recht aan het ‘karakter’ van een wolk. Ik ben benieuwd of Van Os naar nog een nieuw verhaal zweeft.

Dit prentenboek is er een om (voor) te lezen, terug te pakken en biedt voldoende aanknopingspunten om de creativiteit bij kinderen te stimuleren.

Deze recensie verscheen eerder op Bazarow.com

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Jan Stoel

Gesponsord

Wanneer zijn ploeg vastloopt door een reusachtig bot, gaat Boer Boris samen met Berend en Sam op onderzoek uit. Van welk dier zou dit bot kunnen zijn? Een cavia? Een marmot?

Marie zit op de beste school van de wereld met de allerliefste juf. Als haar klas uitgenodigd wordt om een week te ruilen met een andere klas, logeert Marie zelfs in een villa met zwembad en paarden.

De TikToks die geheimen van leerlingen én docenten onthullen, zijn enorm populair op Lauries school. Maar is het wel echt ongeluk als een meisje uit een van de sappigste TikToks om het leven komt?

Met zeven sleutels kan een bont gezelschap reizigers de schat van de meedogenloze Roverkoning in handen krijgen, als ze langs de zeven bewakers kunnen komen.

Noura leeft met een groot geheim – haar moeder mag absoluut niet ontdekken dat ze bij volle maan in een weerwolf verandert. En dan is er nog dat andere grote geheim ...

Als het afbrokkelende gebouw van Brams middelbare school wordt gesloten, moet hij ergens anders heen dan zijn beste vriend, Theo Thorbecke. Kunnen ze de school nog redden?

De kikkertjes maken weer met veel plezier en humor hun stripboeken. Met hun opbrengsten kunnen ze snoep kopen. Of kunnen ze het beter samen aan iets anders besteden?

Waakgorgel Jukko vertelt de Waakgorgeltjes-in-Opleiding en Melle dat er boven de poolcirkel een groot leger Brutelaars oprukt. De verdedigende Gorgels vallen allemaal in slaap.

Drie tieners bekennen de moord op Mirza. Alle drie hebben ze een motief, maar slechts een van hen is de dader. Wie viel Mirza aan op het feest? Wie is de mystery guest?

Er is een landelijke internetstoring en nu kunnen Quinn en Aaron geen huiswerk maken. Ze moeten een voldoende halen, anders moeten ze stoppen met hun videokanaal.

Een ode aan de allesoverstijgende kracht van vrouwenvriendschap en een intiem portret dat een nooit eerder getoonde kant van Marilyn Monroe laat zien.

Als haar vader haar herinneringen vertelt die niet rijmen met de geschiedenis zoals zij die kent, gaat Olga twijfelen over haar achtergrond.

Dit is het sensationele verslag van hoe Red Bull luidruchtig de Formule 1-wereld instapte en steeds succesvoller werd om uiteindelijk de sport te domineren met Max Verstappen.

Twee advocaten, de een wit, de ander zwart, proberen hun ten onrechte beschuldigde zwarte verdachte van de doodstraf te redden.

Tijdens een roerige debatavond aan de universiteit in Kiev verklaart Dani's jeugdvriend Pavel dat het socialisme dood is. Wanneer Pavel vervolgens verdwijnt, gaat Dani naar hem op zoek.

Journalist Gina deed jarenlang verslag van oorlogen over de hele wereld, maar sinds kort is ze correspondent in Rome. Na een zwoele zomeravond belandt ze in bed met haar jeugdvriend Okke.

Wanneer Poppy anonieme brieven ontvangt, betrokken is bij een ongeval en verrast wordt door een groot geldbedrag, wordt haar veerkracht zwaar op de proef gesteld.

Schrijfster Keet ontdekt dat de eigenaresse van een sjofele strandtent waar ze graag komt, illegaal onderdak biedt aan een groepje jongeren.

Bruce Cable, de extravagante boekhandelaar die zijn winkel bestiert op Camino Island, en de groep schrijvers die hij om zich heen heeft verzameld staan voor een nieuwe uitdaging.

Tanya, een Britse exchange student, komt een jaar lang in het gezin van Natalie en Matt wonen in hun luxe huis in Los Angeles. Ze begint steeds meer te lijken op hun overleden dochter Anabel.

Wanneer haar buurvrouw Kira dood wordt aangetroffen denkt iedereen aan zelfmoord. Maar Nancy is ervan overtuigd dat er kwade opzet is.

Amsterdam, 1824. In de kinderkolonie heerst een hard regime van tucht en discipline. Samen maken Karel en Lize een plan: proberen te ontsnappen uit Veenhuizen ...

Cornelisse en Wertheim selecteerden de mooiste en indrukwekkendste verhalen uit 12,5 jaar Echt gebeurd. Ook op papier beklijven deze verhalen. Een feest om te lezen!

Het team is een oude sekte op het spoor als plotseling de cold case roodgloeiend wordt: een jonge vrouw is sinds een paar dagen spoorloos verdwenen...

Pim Franssen beschrijft zijn reis vol beproevingen van twee jaar en twee dagen door 26 Afrikaanse landen in een oude Land Cruiser.

Over vergeving, spijt hebben van altijd maar doorgaan, het plezier van simpel leven en de kracht die schuilt in gewoon geluk.

Op Ivy's safari’s worden dieren alleen gefotografeerd. Ze stuit daarbij op verzet van de andere witte jagers, maar ze zet vastberaden door.

De zeventigjarige Cecilia kijkt ernaar uit de zomer ongestoord aan de kust door te brengen. Dit plan wordt echter verstoord als ze een onverwachte gast aantreft.

Met zijn kenmerkende opgerolde sokken, zijn taaiheid en wilskracht hoort Søren Lerby bij de absolute boegbeelden van het voetbal.

Als de jonge Ned Maddstone zich na een uit de hand gelopen grap op school plots in een streng bewaakte gevangenis bevindt, ziet de toekomst er veel minder rooskleurig uit.

Als je het lastig vindt om je gewoontes te veranderen, ligt dat niet aan jou. Slechte gewoontes blijf je herhalen, omdat je de verkeerde methode gebruikt.

Miljardair Georg zoekt hulp bij zijn vriend Joe Carling, voor zijn spoorloos verdwenen kleinzoon en enige erfgenaam. Iemand heeft er baat bij heeft als Filip nooit gevonden wordt …

Dumoulin wordt geconfronteerd met plekken waar nederlagen, crashes en rivalen een voedingsbodem bleken voor twijfels, frustraties en onzekerheden.

Het jaar van Gwen van Poorten varieerde van paddoceremonies tot botox, van met je partner naar Burning Man en je daar verloven tot het verbreken van die verloving.

Qmusic-dj en brandweerman Tom geeft aan de hand van heftige, verdrietige, leuke en soms idiote verhalen een eerlijk en inzichtelijk beeld van het leven van een brandweerman.