Leuk begin fantasy trilogie
Met Drakenvlucht maakte Salomon Corlyn in 2019 zijn debuut en hierin wordt kennisgemaakt met Elliot, een waterdraak. Deze komt opnieuw terug in een nieuwe trilogie, Magisch evenwicht, het begin van De gebroken wereld saga. De stad met twee gezichten is het eerste deel en gaat verder met het opbouwen van de wereld uit Drakenvlucht. Beide boeken zijn afzonderlijk van elkaar te lezen. Het tweede deel De stad met Drakenschimmen verscheen begin 2022 en ik mag beide delen recenseren voor de Zilverboekenclub. Geïnspireerd door schrijvers als Tolkien, Paolini, Rowling en Heitz begon Corlyn op zijn vijftiende met schrijven aan het verhaal De dwergenkoning.
De Stad Met Twee Gezichten speelt zich af in Eriath, een wereld met allerlei soorten draken, vreemde wezens, mensen, magiërs en tovenaars. Evana is bevriend geraakt met Elliot en brengt haar dagen door met Daric. Samen verkennen ze de omgeving van Varen en Heuvelrug in gezelschap van meerdere draken. Evana kan mensen genezen met haar gave, maar heeft deze niet onder controle. Wanneer Thanon, een lichtmagiër, op bezoek komt bij haar ouders, vraagt hij of Evana met hem mee wil als leerling om haar gaven onder controle te krijgen en meer te leren over magie. Ze gaat met hem mee naar Nyrah, en komt daar terecht in een stad die verdeeld is door intriges, geheimen en waar een oorlog op de loer ligt.
Voor het eerst van haar leven moet ze werken en daarnaast leren wat haar niet meevalt. Elliot is teruggekeerd naar het Drakenrijk en kan haar draai niet vinden. Als vrouwtjesdraak mag ze alleen helpen met de ‘drakenjongen’ en is jagen weggelegd voor de mannetjesdraken. Alleen kan Elliot zich daar niet inschikken en dat zorgt voor wrijving, want ook zij wil net als Evana haar eigen keuzes maken en haar weg in het leven vinden. Beide apart van elkaar van elkaar beleven ze de nodige avonturen.
Voor in het ebook van De Stad Met Twee Gezichten staan landkaarten, alleen zijn die op een ereader niet te lezen wat jammer is, want hierop zijn de verplaatsingen van Evana en Elliot te volgen. De wereldopbouw met wezens die verwachtingen oproepen in de vertelling wordt niet helemaal waargemaakt, maar schept potentie voor het tweede deel. De personages hebben verschillende drijfveren en geheimen die langzaam onthuld worden. Corlyn heeft een vlotte, beschrijvende stijl, wat vooral te merken is aan de manier waarop hij de verschillende soorten magiërs, draken en fabeldieren beschrijft. De draken kunnen communiceren op afstand met elkaar en met magiërs als Thanon, Evana en Tovenaar Sabi. Elliot is een draak die water en vuur kan combineren en als zij haar krachten bundelt met Evana spat dat van de bladzijden af. De personages in het verhaal worden goed vormgegeven en de hoofdpersonages leren we redelijk goed kennen. Evana evolueert volop en laat zien dat ze haar onzekerheid durft om te zetten in daadkracht en ze laat zich niet meer de wet voorschrijven. Thanon komt over als een wijze ouder die het beste met Evana voor heeft en haar volwassen ziet worden. Het boek staat vol wijze levenslessen als het durven om hulp vragen als je die nodig hebt en op jezelf durven vertrouwen. Een thema als een andere geaardheid hebben en daardoor zich niet thuis voelen komt goed tot uiting in het verhaal.
Door plottwisten wordt de spanning verhoogd, de lezer af en toe verrast en vraagt deze zich af aan welke kant iemand staat. Het einde is spannend en een beetje abrupt door de manier waarop informatie over gebeurtenissen via dialogen tussen personages gebracht wordt. Het boek eindigt met een cliffhanger, waarin verwachtingen geschapen worden en zo nieuwsgierig maken naar De stad met Drakenschimmen, het vervolg.
De Stad Met Twee Gezichten is een young adult waarin de wereld willen ontdekken en de vleugels uitslaan leuk uitgewerkt zijn en uitdagingen overwonnen worden.
Het krijgt van mij 3 1/2 ster.