Een monster wordt niet geboren, maar gemaakt

Joke Zwier 14 november 2025
Dominique Biebau is naast auteur van misdaadromans in het dagelijks leven docent Nederlands en Engels. Hij debuteerde in 2013 met de politieke satire Trage wegen. Biebau won met Russisch voor beginners in 2019 de Hercule Poirotprijs en de Gouden Strop in 2020. Duivelklauw is het tweede deel in de serie Met thrillende vingers. Als mensen hun hele leven getreiterd en met de nek aangekeken worden verandert er iets vanbinnen. Als buitenbeentje zijnde doet dit iets met de psyche van de gepeste die steeds eenzamer wordt. Angst groeit uit tot iets groters, dat langzaam maar zeker niet meer te beheersen valt. Het geldt voor Edward, een van de belangrijkste personages in Duivelsklauw.

Mollendaal, een klein fictief Belgisch dorpje, dat welbekend is voor lezers die eerdere boeken van Biebau gelezen hebben, staat centraal in dit boek. Wanneer de bibliotheek een actiemaand organiseert rond auteur Edgar Allan Poe trekt dit veel media-aandacht, doordat er onverwachte dingen gebeuren. De door hun georganiseerde activiteiten rondom Poe’s verhalen lopen vanaf het begin uit de hand door inmenging van een onbekende. De damesleesclub Met thrillende vingers haalt haar hart op en speurt er lustig op los. Ook zij worden ingehaald door het verleden.

In Duivelsklauw zijn meerdere verhaallijnen die veelvuldig schakelen tussen heden en verleden. Daarnaast wordt er regelmatig van perspectief gewisseld. Hierdoor duurt het even voordat we in het verhaal komen en de link gelegd wordt wat deze met elkaar verbindt. De hoofdstukken over Vroeger leggen een schrijnend geheim over de inwoners van Mollendaal bloot. Vooroordelen en angst voor het onbekende hebben grote gevolgen die in de toekomst doorwerken. Biebau weet met zijn vlotte schrijfstijl en droge humor de lezer te betoveren. De spanning bouwt langzaam op met een dader die wil bewijzen dat Mollendaal barstte van de hypocriete mensen die alleen maar aan zichzelf dachten. Het is vrij snel duidelijk wie verantwoordelijk is voor het vreemde verloop van de activiteitenweek. Dit is niet storend, maar roept enigszins begrip op.

Deze whodunit weet te intrigeren en laat zien wat groepsdruk kan doen met een individu, wanneer het gaat om overleven en er geld in het spel is. Biebau houdt de lezer met zijn maatschappelijke kritiek een spiegel voor, waarin deze eens goed naar zichzelf mag kijken. Een monster wordt niet geboren maar gemaakt. Verwijzingen naar de boeken van Edgar Allan Poe en vergelijkingen met het monster van Frankenstein van Mary Shelley worden meerdere malen aangehaald. Met een goed passende cover met indringende ogen die ons overal lijken te volgen past dit aardig bij het leven in een kleine gemeenschap, waar iedereen elkaar in de gaten houdt.

Duivelsklauw is een gelaagd verhaal waarin een duivelsspel gespeeld wordt en de lezer aan de hand van bijzondere hints mee kan puzzelen.

Deze recensie verscheen eerder op Vrouwenthrillers.

Meer recensies van Joke Zwier

Madison is de perfecte vrouw, met het perfecte gezin en het perfecte leven waar iedereen van droomt. Alleen is het één grote leugen... Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.