Misleiding ligt op de loer met een falend rechtssysteem

Joke Zwier 23 mei 2025
Onze omringende landen kennen, net als Nederland, een toename van asielzoekers en vluchtelingen. Zaken als huisvesting, werk en criminaliteit zorgen vaak voor problemen. In Monster van Nele Neuhaus is dat niet anders. Dit elfde deel in de serie Bodenstein en Kirchhoff borduurt voort op dit thema en is goed als standalone te lezen. Neuhaus publiceerde haar eerste boeken in eigen beheer en debuteerde in 2005 met Unter Haien. In 2008 werd zij door Ullstein Verlag ontdekt en brak door met Diepe wonden. Met Sneeuwwitje moet sterven kwam haar internationale doorbraak. Neuhaus woont zelf met haar partner in de Taunus, een Duitse deelstaat in Hessen, waar het verhaal zich afspeelt. Van deze Taunus misdaadromans zijn meerdere televisiefilms gemaakt.

Monster opent heel toepasselijk met een citaat van Friedrich Nietzsche: ‘Wie tegen monsters vecht moet er voor waken niet zelf een monster te worden. En als je lang genoeg in een afgrond staart, zal de afgrond terug in jou staren.’ In Monster zorgt de vondst van het lijk van een 16-jarig meisje voor grote onrust in Schwalbach in het Duitse Taunusgebergte. Lissy is gewurgd en hoofdinspecteurs Pia Sander en Oliver von Bodenstein worden erbij geroepen. Als een asielzoeker als getuige wordt opgeroepen ontstaat er een ware mediajacht op hem. Onschuldig tot het tegendeel bewezen is, lijkt niet te gelden, want door de omgeving is hij al veroordeeld. Alleen is er nergens een spoor van hem te bekennen. Een paar dagen later wordt er een man op blote voeten aangereden die op de vlucht lijkt te zijn. Zijn dodelijke verwondingen, het feit dat hij een strafblad heeft en dat hij net op vrije voeten is, doen aan een afrekening denken. Deze twee complexe zaken houden het team van Pia en Oliver druk bezig, zorgen voor slapeloze nachten en een hoge werkdruk.

Het verhaal wordt in de derde persoon per dag verteld. De opbouw van de plot gebeurt via twee verhaallijnen. Het onderzoek naar Lissy krijgt prioriteit, maar kent weinig aanknopingspunten. Rondom de zaak van de aangereden man zijn er genoeg vragen. In het verhaal komen veel personen voor die aan het begin van het boek toegelicht worden. Dit is makkelijk bij het lezen van een boek, dan bladeren we snel terug, maar bij een e-book werkt dit niet. Dan biedt pen en papier uitkomst om overzicht te creëren. De belangrijkste personages zijn goed vormgegeven en natuurlijk ontbreken privéproblemen in de politiegelederen niet. Met een nieuw geïntroduceerd personage, Tanja Gatzke als plaatsvervangend hoofd bij de politie is er vers bloed in deze thrillerreeks gekomen.

Neuhaus geeft zicht op actuele maatschappelijke problemen: criminaliteit onder migranten, integratiebeleid, vreemdelingenhaat, de rol van sociale media en het Duitse rechtssysteem waarin veel fouten worden gemaakt. Het zijn thema’s die vaker voorkomen in thrillers. Een heel herkenbaar thema, leraar aanbidding onder tieners, heeft Neuhaus mooi verwerkt in het boek. Spanning is er onderhuids en door diverse onverwachte plottwists. In Monster ligt misleiding op de loer, vertrouwen wordt makkelijk beschaamd en het rechtssysteem piept en kraakt.
Deze recensie verscheen eerder op Vrouwenthrillers.

Meer recensies van Joke Zwier