Verplichte kost

Joninaleest Joninaleest
8 mrt 2021

Boek 24
De cyclusstrategie - Maisie Hill
Op de middelbare school kreeg ik zes jaar lang biologieles. Daar leerde ik over bacteriën, kreeg seksuele voorlichting, leerde genotypes en fenotypes te berekenen en telde fruitvliegjes. Ook leerde ik hoeveel dagen de cyclus van een vrouw duurt en op welke dagen zij vruchtbaar is. Dit non-fictie boek van Hill laat zien dat er nog veel meer te vertellen is.
Hill beschrijft de menstruatiecyclus als een cirkel waarin elke fase staat voor een seizoen. Je menstrueert in de winter, daarna komt de lente, in de zomer ovuleer je en in de herfst bereid je je voor op de winter. Ze gebruikt vrouwelijke beroemdheden om de verschillende hormonen die een rol spelen in de cyclus uit te leggen en is soms irritant positief aan het coachen (You are amazing!). Ik vind het verhelderend om te lezen. Weekendjes weg kun je het best in je zomer plannen en in de winter kun je het best onder een dekentje op de bank gaan liggen en geen moeilijke afspraken plannen. Indien het mogelijk is, denk ik dat ik dit ook zal gaan proberen. Ik ben namelijk helaas niet gezegend met een makkelijke cyclus.
In een artikel dat ik zojuist las van ene Sophie Rutenfrans (NRC, februari 2020) wordt juist beschreven dat het gevaarlijk is om je leven te plannen aan de hand van menstruatiecyclus. Dat het absurde taferelen tot gevolg kan hebben: “Ik ben vreemdgegaan, want ik zat in mijn lente.” Rutenfrans schrijft alsof ze de vrouw juist níét serieus neemt, alsof vrouwen misbruik zullen gaan maken van de kennis, want dat is het naar mijn idee, van hun lichaam. Onzin. Ik vind het juist ontzettend interessant om in te zien dat mijn griepgevoelens, die ik steevast vlak voor mijn menstruatie heb, te wijten zijn aan de hormonen die dan pieken of dalen. Als vrouwen in ieder geval het gesprek mogen aangaan over hun cyclus en als deze niet af wordt gedaan als een vaag en lastig iets waar we liever niet over praten, krijgen vrouwen juist meer kracht om hun leven te leiden zoals ze dat willen. Ik vind dat belangrijk. Lees dit boek! Echt voor iedereen een aanrader.

Meer recensies van Joninaleest