Oude wonden
Toen ik 'Cinnamon Falls' oppakte, verwachtte ik een warme feelgoodroman vol kleine-stad-gezelligheid, romantiek en kaneelbroodjes. Wat ik kreeg, bleek net iets anders – en eerlijk gezegd moest ik daar in het begin even aan wennen.
Wanneer Nia met een gebroken hart terugkeert naar Cinnamon Falls – het dorp dat ze jaren eerder verliet na de dood van haar beste vriendin – belandt ze in een mix van herinneringen, emoties en onverwachte gebeurtenissen. Al snel wordt duidelijk dat het rustige dorp niet zo rustig is als het lijkt: tijdens de voorbereidingen voor het jaarlijkse herfstfestival wordt een moord gepleegd in Rosie’s, het lokale diner.
Jesse, haar grote liefde die al die jaren achterbleef met een gebroken hart, is inmiddels politieagent in het dorp. Zijn werk en persoonlijke gevoelens botsen zodra Nia terugkeert, en oude herinneringen en onverwerkte emoties komen langzaam weer boven. Samen met de kleurrijke inwoners van Cinnamon Falls probeert hij orde en recht te bewaren – terwijl het verleden harder aan hen trekt dan ze ooit hadden verwacht.
De eerste hoofdstukken kwamen wat traag op gang. Killmore schrijft beheerst, met een ingetogen toon die niet meteen meesleept. Ik miste aanvankelijk de luchtige feelgood-sfeer die ik verwachtte. Maar gaandeweg begon ik haar stijl te waarderen: ze schrijft subtiel, met oog voor sfeer en detail. De spanning sluipt er langzaam in, waardoor het verhaal diepte krijgt zonder dramatisch te worden.
Cinnamon Falls zelf is heerlijk levendig neergezet: het ruikt er naar kaneel, de inwoners roddelen graag en het dorp voelt als een filmdecor. Nia is herkenbaar in haar twijfels en koppigheid, Jesse charmant zonder cliché te zijn. Hun band geeft het verhaal warmte en evenwicht tegenover het mysterie.
Killmore houdt het spannend zonder bloederig te worden; eerder nieuwsgierig dan dreigend. Dat maakt het boek ideaal voor wie iets zoekt tussen cosy en crime in.
‘Cinnamon Falls’ is een sfeervol, warm en meeslepend verhaal dat cosy mystery en zachte romance combineert. Het dorp, de personages en de herfstige setting voelen levensecht. Een boek over thuiskomen, loslaten en opnieuw durven hopen.