Leest als een Netflix-serie

Karin BooksWithBooks 12 november 2025
"Een tradwife is een vrouw die bewust kiest voor een traditioneel leven: de man werkt buitenshuis, en zij zorgt voor het huishouden en het gezin. Op sociale media is dit zelfs een hele beweging geworden, waarin vrouwen die levensstijl promoten – met perfect gestylde huizen, glimlachende kinderen en altijd een taart in de oven."

De hype van dit najaar is zonder twijfel ‘Het geheim van de tradwife’. En hoewel mijn stapel boeken nog hoog ligt, moest ik deze meteen lezen. En ik snap de hype! Dit boek pakt je meteen met zijn scherpe kijk op schijn, perfectie en de wereld achter de schermen van social media.

We volgen Madison March, de perfecte tradwife met miljoenen volgers. Op Instagram lijkt haar leven een droom: een mooi huis, vier voorbeeldige kinderen en een liefdevolle man, Michael. Maar al snel merk je dat achter die perfecte plaatjes iets heel anders schuilt. Er is een leger aan personeel dat haar ideale leventje draaiende houdt, en Madison zelf lijkt gevangen in het beeld dat ze van zichzelf heeft gecreëerd.

Het verhaal wordt verteld vanuit drie personen: Madison, Cally - de nieuwe lerares van de kinderen -en Brianna, een van haar volgers. Die afwisseling werkt geweldig: Child laat je telkens een stukje dieper in het web van schijn en manipulatie zakken.

Het boek leest heel makkelijk, met een fijne, vlotte schrijfstijl. Voor je het weet, ben je al over de helft. Er zit niet echt spanning in, maar er sluimert een constant gevoel van onbehagen dat je meesleept en maakt dat je blijft doorlezen.

De personages zijn sterk uitgewerkt en vullen elkaar goed aan. Michael is overduidelijk de antagonist en dat past bij het centrale thema van het boek: de traditionele rolverdeling waarin de man de touwtjes in handen heeft. Dat wordt misschien wat zwart-wit neergezet, maar het werkt, het maakt het verhaal confronterend en geloofwaardig. Onverwachte wendingen zijn subtiel verwerkt en zorgen ervoor dat het verhaal blijft verrassen.

‘Het geheim van de tradwife’ is een vlot en actueel boek over de druk van perfectie, macht en schijn. Een verhaal dat laat zien hoe makkelijk beeld en werkelijkheid kunnen vervagen. Het legt de vinger op de zere plek van de ‘tradwife’-beweging die ogenschijnlijk draait om huiselijkheid en vrouwelijkheid, maar vaak een sluier vormt voor ongelijkheid en onderdrukking. Tegelijkertijd is het een meeslepende - bijna thrillerachtige roman - die leest als een Netflix-serie.

Meer recensies van Karin BooksWithBooks

In Middeleeuws Groningen draagt een jonge vrouw een groot geheim met zich mee... Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.