Thuiskomen met kerst !
Vannessa Thuyns bewijst opnieuw wat voor duizendpoot ze is. Naast haar werk als zangeres en juf schrijft ze met zichtbaar gemak feelgoodverhalen die je zo het leven van haar personages in trekken. Ook met ‘Zoals kerst bedoeld is’ schudt ze ogenschijnlijk moeiteloos een kerstverhaal uit haar mouw, en wat voor één.
Bij de familie De Koning is kerst al drie jaar lang niet meer hetzelfde sinds het verlies van hun moeder. Voor Daan, Anouk en Elena voelt de decembermaand vooral zwaar en beladen, en ook dit jaar lijkt dat niet anders. Het welbekende eerste appje in de familieapp eind oktober, van hun vader, zet de toon. Maar deze keer verrast hij hen met iets onverwachts: hij heeft een cottage in Engeland gehuurd waar iedereen móét komen, want hij heeft iets belangrijk te vertellen.
Thuyns brengt dit verhaal op een levendige en beeldende manier, waardoor het voelt alsof je er zelf bij bent. Ik heb enorm genoten: het was alsof ik samen met de familie De Koning onderweg was naar Kerst. De vloeiende, alledaagse schrijfstijl van Thuyns maakt dat je je meteen thuis voelt in dit gezin. Het is net alsof je de personages persoonlijk kent, zo natuurlijk en herkenbaar zijn ze uitgewerkt.
Doordat het verhaal vanuit verschillende perspectieven wordt verteld, krijg je als lezer een helder beeld van ieders worstelingen. Iedereen rouwt op zijn eigen manier, en sinds hun moeder er niet meer is, blijven gevoelens vaak onuitgesproken. Thuyns weet dit thema subtiel en mooi aan te raken, zonder dat het te zwaar wordt. Daarnaast zorgt ze voor verrassende wendingen: sommige zag ik totaal niet aankomen, terwijl andere juist heerlijk voorspelbaar waren.
De titel van het boek dekt de lading volledig: hoe is kerst bedoeld? Ja, precies: Zoals kerst bedoeld is! Een warm, sfeervol en ontroerend kerstverhaal dat voelt als thuiskomen. Een absolute aanrader. Ik las het boek in één ruk uit!!