Samen sterk
Cassie’s leven neemt een onverwachte wending tijdens haar tienjarig huwelijksfeest. Daar ontdekt ze iets pijnlijks over Gil, haar man, waardoor ze besluit hem te verlaten. Op datzelfde feestje zijn haar drie beste vriendinnen aanwezig - Anouk, Kelly en Suzy - die meteen beseffen hoe ernstig de situatie is en het heft in handen nemen. Ze willen dat Cassie deze moeilijke periode niet alleen doorstaat.
Het plan: Cassie logeert het komende jaar telkens een tijd bij één van hen. Zo leert ze stap voor stap een leven buiten het afgelegen Schotse Hoogland kennen, ontdekt nieuwe mensen en ervaringen, en groeit ze zichtbaar als persoon. Tegelijk blijkt dat de vriendinnen, ondanks hun hechte band sinds de kindertijd, nog altijd niet alles van elkaar weten. Dat contrast maakt het verhaal verrassend rijker dan een typische feelgood.
Een speelse rode draad is Henry, het kleine broertje van Suzy, dat Cassie een lijstje geeft met dingen die ze in elke stad moet afvinken. Dit duwt haar telkens net uit haar comfortzone en zorgt voor grappige, ontroerende en leerzame momenten.
De schrijfstijl van Swan is vlot en beeldend, en ze schetst een glamoureus leven van succesvolle vriendinnen. Toch voelt de ‘rush’ naar de plot tegen het einde wat ongeloofwaardig. Jammer en bijna teleurstellend na alles wat Cassie dat jaar heeft meegemaakt en geleerd. Ook had het verhaal voor mij iets compacter gemogen, minder pagina’s hadden het even sterk gemaakt.
Maar als Swan-fan heb ik weer genoten! Vriendschap, persoonlijke groei en jezelf herontdekken staan prachtig centraal. En dat is precies wat haar boeken zo bijzonder maakt.