Meeslepend & Intens
Het verhaal gaat over een brand op een middelbare school waarbij Eden, een leerling, om het leven komt. In eerste instantie wordt dit gezien als een tragisch ongeluk, maar al snel wordt duidelijk dat er meer speelt. Niet iedereen vertelt hetzelfde verhaal en verschillende leerlingen blijken iets te verbergen.
Doordat het verhaal zich afspeelt in een klein stadje, waar iedereen iedereen kent, is een groot deel van de stad afhankelijk van Lewis Industries. Daardoor voelt het hele gebeuren extra beklemmend en wordt duidelijk hoe macht en belangen bepalen of de waarheid wel of niet boven tafel komt.
De schrijfstijl is vlot en toegankelijk, waardoor het boek makkelijk leest, maar tegelijk is het ook emotioneel en confronterend. Vanaf het begin had ik het gevoel dat ik moest blijven lezen. Je wilt weten hoe alles precies in elkaar zit, wat er die nacht is gebeurd en waarom bepaalde personages zich gedragen zoals ze doen. Die nieuwsgierigheid houdt het hele boek aan.
Een groot pluspunt vind ik de opbouw van het verhaal. Dit wordt verteld vanuit verschillende perspectieven en wisselt tussen de periode vóór en na de brand. Daardoor krijg je als lezer steeds meer inzicht in de personages en hun onderlinge relaties. Elk perspectief voegt iets toe en laat zien hoe verschillend dezelfde gebeurtenis kan worden ervaren. Dit zorgt niet alleen voor een onderhuidse spanning, maar ook voor begrip voor bepaalde keuzes die worden gemaakt.
Naast het mysterie is er veel aandacht voor zwaardere thema’s zoals verlies, schuldgevoel, trauma en het zwijgen over pijnlijke ervaringen. Deze onderwerpen worden op een realistische en respectvolle manier verwerkt, zonder dat het overdreven aanvoelt en juist daardoor komt het verhaal binnen.
‘Na de brand’ is een spannend en aangrijpend verhaal dat YA-lezers meteen weet te grijpen. Voor mij was het een sterke eerste kennismaking met Marieke Nijkamp. Ik ben positief verrast.