Wat een intense leeservaring !
In ‘De afrekening’ volgen we Danny, een jongeman die vroegtijdig van school is gegaan en opgroeide in een gezin waar alcohol en ruzies de boventoon voeren. Hij voelt zich een buitenstaander – boos op de wereld, zonder doel of hoop voor de toekomst. Via het internet raakt hij betrokken bij een extremistische groepering die hem eindelijk het gevoel geeft ergens bij te horen. Die groep wakkert zijn woede verder aan en overtuigt hem ervan dat hij iets moet doen om gehoord te worden. Uiteindelijk drijft zijn haat tegenover zijn oude school hem over de rand. Op een ochtend keert hij er terug, vastbesloten om af te rekenen met zijn verleden.
Wat Oonincx hier neerzet, is heftig maar vooral ontzettend indringend en actueel. De schoolshooting in het boek is niet bedoeld om te shockeren, maar om de lezer een spiegel voor te houden. Ze laat zien hoe dicht zulke fictieve scenario’s eigenlijk bij onze eigen angsten liggen – over veiligheid, polarisatie en onbegrip. Tegelijkertijd toont ze hoe kwetsbaar we als samenleving zijn, en hoe snel het gewone leven kan omslaan in iets afschuwelijks.
Oonincx kiest niet alleen voor spanning, maar ook voor diepgang. In het tweede deel verschuift de focus namelijk van de directe chaos naar de nasleep, enkele maanden na de schietpartij. Daardoor krijg je een indringend beeld van de emotionele en maatschappelijke littekens die zo’n gebeurtenis nalaat. Hoe gaan de overlevenden verder?
De motieven van de dader zijn niet zomaar simplistisch neergezet. Oonincx laat zien welke factoren iemand tot zo’n daad kunnen drijven: waar je opgroeit, wat je thuis meekrijgt, sociale druk, psychologische kwetsbaarheid, eenzaamheid en de invloed van online echokamers. Daardoor wordt ‘De afrekening’ meer dan alleen een spannende thriller – het is ook een confronterend en relevant verhaal dat je aan het denken zet over de wereld waarin we leven.
En dan haar schrijfstijl! Het leest ontzettend vlot en beeldend, alsof je een film kijkt terwijl je de pagina’s omslaat. De scènes volgen elkaar in hoog tempo op, de spanning blijft voelbaar en de personages komen levensecht over.
‘De afrekening’ is niet zomaar een thriller, maar een verhaal dat raakt, schokt en aanzet tot nadenken – en dat maakt het wat mij betreft een absolute een aanrader!