Filmisch en vlot geschreven.

Karin BooksWithBooks Karin BooksWithBooks
21 mrt 2022

Jozef Hoek studeerde theologie en debuteerde in 2020 met Vuurvogel. Deze psychologische thriller werd genomineerd voor Overijssels boek van het jaar in de categorie fictie. Hoek heeft een achtergrond in de jeugdzorg en was daarnaast jarenlang werkzaam als herstelbemiddelaar voor Slachtofferhulp Nederland/Ministerie van Justitie en Veiligheid.

Op de ochtend van haar huwelijk gaat Lydia Rodenberg nog vlug een rondje hardlopen. Daarvan keert ze echter niet terug. De politie wordt ingeschakeld en ook zij hebben al snel het idee dat het om een onrustwekkende verdwijning gaat. Het team van Marly Rensen wordt op de zaak gezet en vrij vlug komt een verdachte in het vizier, Andries Lindehout. Helaas is er geen tastbaar bewijs tegen deze vijandige, financieel analist. Er ontstaat een kat en muisspel, waarvan Lindehout zichtbaar geniet.

In ‘Ontzet’ volgen we enerzijds het onderzoek naar de ontvoering van Lydia Rodenberg en anderzijds het privéleven van Marly. Haar echtgenoot is onlangs overleden en samen met haar zoontje Koen zit zij nog volop in de rouwverwerking. Deze twee verhaallijnen vloeien moeiteloos in elkaar over.

Wat ik ontzettend jammer vind in ‘Ontzet’ is het feit dat het allemaal TE gesmeerd loopt. Het gegeven dat er niet echt aanwijzingen naar Lindehouts betrokkenheid in de ontvoering zijn, maar hij toch als verdachte in beeld komt en aangehouden wordt. Ook de manier waarop dit gebeurt wringt. Ik kan mij niet voorstellen dat een inspecteur op het buikgevoel afgaat en het heft in eigen handen neemt. Daarbij loopt het hele onderzoek precies van een leien dakje met weinig of geen tegenslagen. En elke keer dat ik de kriebels in mijn buik kreeg en dacht ‘nu wordt het spannend, nu gaat er wat gebeuren’ … helaas. Er werden weinig (spannende) twisten uit de pen getoverd. Naar mijn gevoel had er meer ingezeten.

Daartegenover staat dat Hoek filmisch en vlot schrijft. Door de korte hoofdstukken leest het verhaal probleemloos weg. De personages zijn echt en realistisch neergezet, waardoor je als lezer in het verhaal gezogen wordt. Naar het einde toe zijn er enkele verrassende plottwisten die je niet ziet aankomen. Neem daarbij de thema’s die aangekaart worden en je krijgt een goed boek voor enkele uren leesplezier.

Hoek heeft met ‘Ontzet’ een psychologische thriller neergezet – met een fantastische cover trouwens - waarin het voornamelijk draait om Marly en Lindehout. Beiden komen goed uit de verf met vooral een heel duidelijke karakterschets van Lindehout. Een manipulatief iemand met een narcistische ondertoon die voor niks of niemand terugdeinst.

Het boek eindigt overigens met een ontzettende cliffhanger!! Zou er een vervolg aankomen? Ik ben alvast benieuwd.

Meer recensies van Karin BooksWithBooks