Een roman met een vleugje spanning

Karin Hazendonk Karin Hazendonk
17 mrt 2020

Korte samenvatting:
Samen met haar jeugdliefde leidt Lisette een rustig bestaan in Den Haag. Hier komt echter een abrupt einde aan wanneer haar moeder overlijdt. Ze blijkt al jaren een groot geheim met zich mee te dragen. Met als enige aanwijzing een oud adresboekje gaat Lisette op zoek naar de waarheid. Stukje bij beetje ontrafelt ze de geheimen die haar familie liever verborgen had gehouden.

De cover:
Een intrigerende cover die een opengeslagen adres- of notitieboekje laat zien. Daarop liggen een paar takjes lelietjes van dalen. De vraag die onmiddellijk bij me opkomt, is: wat hebben die twee met elkaar te maken?

Mijn leeservaring:
Als haar dood nadert, verlangt Eline van haar dochter Lisette dat ze in haar huis een oud adresboekje ophaalt. Eline heeft nog iets af te ronden en daarbij is dat boekje onontbeerlijk.
Na haar overlijden blijven er voor Lisette te veel vragen en ze besluit om op zoek te gaan naar antwoorden. Dat valt echter niet mee. Haar vriend Mark vindt haar gespit in het verleden volslagen onzin en de overige familieleden zijn ook niet al te behulpzaam.

Barbara heeft gebruik gemaakt van twee verhaallijnen. Op deze manier kom je als lezer ook iets te weten over het leven van Eline in de jaren 1963/1964. Van dat deel heb ik echt genoten en heeft Barbara met Eline een sterk personage neergezet.
Helaas vond ik dat niet van de verhaallijn van Lisette. Ze werd zo naïef neergezet dat het op een bepaald moment zelfs irritatie opwekte.
Er blijven ook de nodige onduidelijkheden en losse eindjes in het verhaal.

Hoewel er op de cover staat vermeld dat het een thriller betreft, wordt de term Feelgood Thriller geïntroduceerd. Naar mijn idee kan er geen grotere tegenstelling zijn. Familiegeluk vind ik dan ook geen van beide. Er zit te weinig spanning in voor een thriller, maar de kwaliteit van een feelgood heeft dit boek ook niet. Als roman was het waarschijnlijk beter uit de verf gekomen.

Mijn waardering van 3 sterren heeft auteur voornamelijk te danken aan haar fijne schrijfstijl. Het boek leest vlot en heeft korte hoofdstukken die uitnodigen om verder te lezen.

Meer recensies van Karin Hazendonk