Advertentie

Werken in een nachtploeg van een lunchpakkettenfabriek achter de lopende band is zwaar werk. De fabriek is gevestigd in een desolate, grimmige omgeving in Tokyo Dit is de fabriek waar de vier vrouwen waar dit verhaal om draait werkzaam zijn. De zachtmoedige Yayoi, de praktische Masako, de zorgzame Yoshie en de egocentrische Kuniko. Oververmoeid door werk en privéproblemen en vastzittend in een uitzichtloos bestaan, vormen deze vrouwen een team op de werkvloer om zo het werken nog enigszins dragelijk te maken. Het team is gebouwd op vaardigheden en maar ook op vriendschap. Als de zachtmoedige Yayoi breekt en haar man vermoord, klopt ze in wanhoop aan bij Masako om hulp. Masako bedenkt een plan waarbij ook Yoshie en Kuniko betrokken worden. Al snel kan ze echter de gevolgen van haar plan niet meer overzien en loopt het uit de hand. Blijft de vriendschap binnen het team overeind of worden andere zaken belangrijker?
Achtergrond van deze thriller is het leven van de vrouw in de Japanse cultuur, waarin van vrouwen verlangd wordt dat ze zacht en meegaand zijn. Of ze nu echtgenote of hoer zijn. Vrouwen staan ten dienste van de man ten kosten van hun eigen wensen of ontwikkeling. Alleen als je als vrouw jong en mooi bent, tel je mee. Maar zelfs dan zal je minder salaris ontvangen en minder promotie maken. Mannen krijgen veel vrijheid: kroeglopen en hoerenlopen is geaccepteerd. Dat hoort er bij als je als man carriere wilt maken. Als je de verhalen van de vier vrouwen tegen een dergelijke achtergrond plaatst, dan zijn, hoe gruwelijk het ook is, hun acties goed te verklaren. Op pagina 423 denkt Yayoi: "Maar iets in haar was opgelucht dat ze het treffen had overleefd. De hele tijd dat hij zijn handen om haar keel had gehad, was ze er zeker van geweest dat ze dood zou gaan. Uiteindelijk had ze hen onderschat - mannen in het algemeen. Waren ze allemaal zo? Zo wreed?".
Het boek bestaat uit 7 hoofdstukken welke niet genummerd zijn maar alleen een titel hebben. De hoofdstukken hebben sub hoofdstukken welke wel genummerd zijn. Het verhaal bestrijkt een periode van 5 maanden. De karakters van de hoofdpersonen zijn goed uitgewerkt, zodat hun acties natuurlijk overkomen. Er zijn verschillende verhaallijnen die aan het eind samen tot een geheel komen. Het eind van het verhaal komt wat ongeloofwaardig over.

Reacties op: Grimmig, tot op het eind

140
De nachtploeg - Natsuo Kirino
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie E-book prijsvergelijker