Advertentie
    Karin Walta VIP Club

Let op: bevat spoilers voor het eerste deel, Lifel1k3!

Het eerste deel van de Lifel1k3-trilogie eindigde met schokkende plottwisten en in dit tweede deel zijn alle personages nog bezig met het verwerken van al die onthullingen. Om je geheugen op te frissen begint het boek met zes pagina’s uitleg over ‘the who, what and why’ uit deel één.  

Het verhaal gaat direct verder na de gebeurtenissen in Babel. Eve gaat samen met haar broers en zussen op zoek naar Ana Monrova, omdat Ana’s DNA de sleutel is om meer lifelikes (androids) te maken. Lemon raakt helaas gescheiden van lifelike Ezekiel en logika Cricket. Ze ontmoet andere deviates en sluit zich bij hen aan. Maar zijn Lemons nieuwe vrienden allemaal te vertrouwen of kan ze beter haar beste vriendin Eve weer opzoeken?  

Lemon frowned at the big bot. ‘Wait, I thought you were the comedy relief, and I was the lovable sidekick?’  

In dit deel ligt de focus dus niet meer op Eve en Ezekiel maar juist op Lemon Fresh en Cricket. Lemon blijft heerlijk grappig en bijdehand. Bij de andere deviates leert ze haar eigen krachten te accepteren en het is fijn om eindelijk ergens echt bij te horen. Vooral deviate Max heeft haar bijzondere aandacht…  

Cricket is getransformeerd van een kleine logika van 40 centimeter naar een kolossale vechtersrobot . Hoewel Cricket niks liever wilde dan groot zijn, is het toch wel even wennen voor hem. Vooral omdat hij niet meer bij Eve en Lemon Fresh is maar andere eigenaren krijgt. Een andere logika leert hem hoe hij de drie wetten van robotica een beetje kan ‘buigen’ en dus meer vrijheid heeft. Dit heeft interessante gevolgen voor zijn ontwikkeling, omdat het hem de gelegenheid geeft om de instructies van zijn eigenaar af en toe creatief te interpreteren. Dit alles draagt er aan bij dat in dit boek de effecten van de regels van de robotica en de rechten van de robot verder worden uitgediept.  

Tussendoor lees je ook kort wat Eve allemaal voor snode plannen aan het beramen is en hoe Ezekiel op zoek is naar Lemon. Kristoff weet slim de aandacht van de lezer vast te houden door op spannende momenten te wisselen van vertelperspectief. Aangezien er vier personages worden gevolgd stelt hij het geduld van lezer wel op de proef. Kristoff weet als geen ander interessante personages neer te zetten waarmee je echt meeleeft. En net als in het eerste deel is het nooit helemaal duidelijk wie te vertrouwen is en wie dingen verbergt.  

Na het lezen van Lifel1k3 bleef je als lezer met een emotionele kater achter. Dev1at3 is niet veel beter voor je emotionele gesteldheid. Liefde, verdriet, verraad en vreugde, alle mogelijke emoties komen in dit deel weer langs. Helaas zit er nu niets anders dan tot 2020 wachten voor het slotdeel van deze fantastisch serie!  

Reacties op: Een sterk en spannend vervolg

1
Dev1at3 - Jay Kristoff
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
E-book prijsvergelijker