Berusting en dankbaarheid

Kimberly Ouwerkerk Kimberly Ouwerkerk
14 mrt 2021

Novella 1: Touring the Land of the Dead

Als de verteller terugdenkt aan het verleden, krijg je een glimp te zien van haar diepste gedachten. Je leest over hoe het is om getrouwd te zijn met iemand die aan een ziekte lijdt. Haar man voelt zich voldaan en ze ziet geen reden om hem dat te ontzeggen. Uiteindelijk helpt haar stille acceptatie van haar huwelijk haar om te gaan met dat leven, haar verleden.

De auteur slaat de spijker op zijn kop als zij de niet al te gelukkige momenten van kameraadschap beschrijft die gepaard gaan met momenten van eenzaamheid terwijl ze in elkaars gezelschap verkeren. Net wanneer het echtpaar tot elkaar lijkt te komen, drijven ze weer uit elkaar. Het is als een onbewuste plagerij, wat niet betekent dat ze elkaar negeren, want ze delen een stille waardering voor de aanwezigheid van de ander. Voor Natsuko en Taichi is hun niet-perfecte wederhelft een zeer belangrijk persoon.

Maki Kashimada balanceert zorgvuldig een toon van berusting en dankbaarheid. Natsuko’s emoties en gedachten worden prachtig beschreven.

Novella 2: Ninety-nine kisses

Deze novelle gaat over de acceptatie of afwijzing van de manier waarop je liefhebt. Het is ook een verhaal over zusterliefde en het ontdekken van je eigen seksualiteit. De vier zussen zijn enorm verschillend en je leert ze goed kennen in deze korte novelle. Het verhaal begint met een zusterlijke rivaliteit als een van de zusters gaat daten. De verteller zelf is minder gecharmeerd van de man in kwestie en is in plaats daarvan geobsedeerd (seksueel) door haar zussen en worstelt met haar obscene gedachten. Haar toenemende bewustzijn van haar verlangens wordt op een heel natuurlijke wijze verkend, waarbij heden en verleden elkaar afwisselen zonder dat je inzicht krijgt in de toekomst.

Door de incestueuze gedachten en insinuaties is dit verhaal niet voor iedereen weggelegd.

Slotgedachten

Ik vond beide novellen interessant om te lezen. Beetje voor beetje legt Maki Kashimada de gevoelens van de vertellers bloot. De personages zijn multidimensionale personen die je intiem leert kennen. Ik waardeer vooral de momenten dat de vertellers zich iets realiseren wat hen helpt hun gevoelens beter te begrijpen en te accepteren. Ook al is er geen manier (of verlangen) om aan de realiteit te ontsnappen, denk ik graag dat ze aan hun geluk blijven werken door te leren van de mensen in hun omgeving.

Meer recensies van Kimberly Ouwerkerk