Zo kan het ook Lale Gül !
Ik wist niet dat dit boek van Said El Haji een verzameling korte bespiegelingen was. Ik was teleurgesteld toen ik het boek opensloeg maar zeer tevreden na de laatste bladzijde.
Said schrijft over uiteenlopende aspecten van de Marokkaanse cultuur en hij doet dat beschaafd en scherpzinnig. Hij doet boekjes open over zijn familie en vraagt hun toestemming voor publicatie. en die krijgt hij.
Said ontrafelt islam en cultuur en geeft er blijk van veel te hebben gelezen en nagedacht over beide verschijnselen. Ik vond het een leerzaam boek, of het nu ging over hoofddoekjes of besnijdenis.
Eén aspect miste ik. Said tipt het wel even aan maar het had meer aandacht verdiend: de hoge criminaliteitscijfers onder Marokkanen.
Als de Nederlandse regering en de Nederlanders zelf anders zouden omgaan met niet in Nederland geboren mensen, als er meer oog zou zijn voor discriminatie en vooroordelen dan zouden deze cijfers aanzienlijk lager zijn. Ieder mens wil gerespecteerd worden en voor vol worden aangezien. Het is een schande dat niet in Nederland geboren kinderen lagere schooladviezen krijgen, dat sollicitanten uit deze groep al bij voorbaat worden uitgesloten alleen omdat ze geen Lammert Dijkema heten.
Het Marokkanenprobleem is ons gezamenlijke probleem.
Rest mij nog te zeggen dat ik mij erover kan blijven verbazen dat miljarden mensen zich voortdurend druk maken over verhalen van duizenden jaren oud, zogenaamd opgetekend door God, Jahweh, Allah, Boeddha of één van de talloze Hindoeïstische goden.
Gebruik je gezonde verstand. Dat is het impliciete advies van Said El Haji. Ik sluit me volmondig bij hem aan.
Lees dit luchtige boekje en laat je inspireren!