Groot is niet altijd beter - Het vrouwenbrein uitgelegd

Maartje Maartje
17 mrt 2020

Size doesn’t matter lijkt ook te gelden als het om het brein gaat. Mannen hebben een groter brein dan vrouwen, toch is er geen bewijs dat vrouwen voor mannen onder doen in denkvermogen. De hersenen van vrouwen zijn wel anders. Vrouwen hebben een ander stresssysteem, andere hormonen en een ander immuunsysteem. Zelfs persoonlijkheid en interesse zou van vrouwen gemiddeld anders zijn dan die van mannen.
Iris Sommer, psychiater en neurowetenschapper, legt in Het vrouwenbrein haarfijn uit wat die verschillen zijn en wat ze betekenen. En niet alleen op neurobiologisch gebied, maar ook op sociaal-maatschappelijk gebied. Die wetenschap kunnen we goed gebruiken voor een toekomst met meer gelijkwaardigheid.

Sommer heeft met Het vrouwenbrein een interessant, helder (populair) wetenschappelijk boek geschreven. Wees niet bang, Sommer vergeet niet de wetenschappelijke en ingewikkelde dingen te vergezellen van een goede uitleg. Daardoor blijft het verhaal dat ze vertelt interessant.

Ik heb het luisterboek met onverwacht veel plezier beluisterd. Na een wat onwennig begin luistert het boek zelfs ‘weg’ als een ware pageturner. Dat lijk je ook te horen aan de voorlezer. Alsof die, naarmate het boek vordert, het ook steeds interessanter gaat vinden. (Of is dit wat ik zelf wil of denk te horen in mijn enthousiasme?)

Het vrouwenbrein wordt voorgelezen door Phaedra Kwant. Zij heeft een hele fijne (voorlees)stem. En die stem is zo belangrijk en zo bepalend bij een luisterboek. Een luisterverhaal moet ook fijn voor de oren zijn en en de stem daarmee ondersteunend voor het verhaal. Een vervelende stem luistert niet fijn en irriteert soms zelfs waardoor het luisteren een opgave kan worden.

Zelf twijfel ik nog een beetje of ik dit genre echt geschikt vind om te luisteren ipv te lezen. Je moet wel erg goed opletten tijdens het luisteren, anders mis je snel dingen die van belang zijn. Bij een roman of thriller is dit door de informatiedichtheid vaak niet zo erg, maar in dit boek mis je gelijk een heleboel. Ik heb dan ook menig hoofdstuk uiteindelijk meer dan 1 keer moeten luisteren. Voor mij betekende dit dat ik eigenlijk weinig andere dingen tijdens het lezen kon doen. Daarnaast mis ik bij een luisterboek de mogelijkheid om snel bepaalde passage terug te kunnen lezen en te kunnen arceren. Daarentegen onthoud ik persoonlijk dingen wel sneller als ik ze hoor in plaats van lees. Kortom, ik ben er nog niet helemaal over uit.

Conclusie: Het vrouwenbrein van Iris Sommer is absoluut een leestip en toch ook een luistertip als je meer over het brein en de impact daarvan op maatschappelijke thema's te weten wilt komen.

Meer recensies van Maartje