Zoektocht naar eigen identiteit
In “Eicel” volgen we de gedachten & ervaringen van Nederlandse schrijfster Gaia Willemars over een aantal belangrijke elementen in haar leven en verleden. Oorspronkelijk waren het allemaal korte afzonderlijke stukken die ze online geplaatst heeft naar aanloop van haar moederschap tot ze de kans kreeg om dit boek, haar debuut, te publiceren.
Het valt direct op bij het lezen dat de schrijfster op vrij jonge leeftijd al met haar gevoelens in de knoop lag, een laag zelfbeeld had en dat ze nog steeds met dit laag zelfbeeld worstelt. Dat manifesteerde zich bv dat ze op vrij jonge leeftijd al startte aan het ontdekken van haar seksualiteit waarbij voor haar duidelijk werd dat ze niet aangetrokken is door de sekse van een persoon maar dat de persoonlijkheid van iemand het belangrijkste is.
Haar huidige relatie met mijnheer Zaadcel loopt niet over wolkjes mede doordat deze last heeft van bindingsangst en daardoor regelmatig vluchtgedrag vertoont.
Daarnaast kampt de schrijfster met een trauma dat ze opgelopen heeft door een verkrachting die ze verdrongen had en pas 5 jaar later opnieuw boven is komen drijven. Mede daardoor komt ze terecht in een negatieve spiraal die uitmondt in een eetstoornis, waar ze de baas wil zijn over haar eigen lichaam, en depressie. Gelukkig kan ze rekenen op de steun van vrienden om haar er weer doorheen te halen.
De schrijfster heeft filosofie gestudeerd en dan merk je heel hard aan haar gedachtegang en bedenkingen. Ik heb sommige zinnen moeten herlezen om de correcte betekenis (voor mij) te achterhalen. Deze schrijfwijze zet aan tot nadenken. Haar schrijfstijl is rechttoe, rechtaan. Ze is eerlijk en openhartig in haar verwoordingen en zal haar eigen waarheid niet verbloemen om er beter uit te komen in het boek. Dit alles is doorspekt met een vleugje humor. Dit kon ik appreciëren tijdens het lezen
“Eicel” is een zoektocht naar identiteit en eigenwaarde en is bij momenten heel confronterend en heftig. Het daagt je als lezer uit om meer stil te staan bij sommige zaken die misschien voor jou vanzelfsprekend zijn, maar het boek toont aan dat dit niet bij iedereen het geval is.