Very bad liars

marijkesboekenkast marijkesboekenkast
5 apr 2026

Very Bad Liars is het derde deel in de Kingston University-reeks en sluit direct aan op de cliffhanger van het vorige boek. Juist daardoor was mijn verwachting hoog: ik was vooral benieuwd hoe de gebeurtenissen verder uitgewerkt zouden worden, met name rondom Mabel. Helaas heb ik het gevoel dat hier meer in had gezeten, dat het plot een andere richting had kunnen uitgaan.

Net als in de eerdere delen weet de auteur een duistere en beklemmende sfeer neer te zetten. Die is continu voelbaar, vooral door de geladen dialogen en het gedrag van de Kings. Niet alleen de spanning tussen Mabel en de jongens speelt een grote rol, maar ook de onderlinge verhoudingen tussen de Kings zelf zijn doordrenkt met emotie, macht en onderhuidse conflicten.

Vertrouwen vormt een belangrijk en interessant thema in dit verhaal. Mabel balanceert voortdurend tussen wat echt is en wat gespeeld wordt. Welke woorden kan ze geloven? Wat is onderdeel van een spel, en wat niet? Hoewel deze twijfel sterk aanwezig is, vond ik dat Mabel zich soms te snel laat meeslepen. Gezien haar verleden met de jongens en wat ze haar hebben aangedaan, had ik verwacht dat ze kritischer en standvastiger zou zijn.

Ook als lezer bleef ik zoeken naar de echte intenties van de Kings. Hun gedrag is dubbel: enerzijds tonen ze zich beschermend, wat sympathie oproept, maar anderzijds blijven ze manipulatief en onvoorspelbaar. Die tegenstrijdigheid maakt hen intrigerend, maar zorgt er ook voor dat je hen nooit volledig kunt vertrouwen. De onderlinge relaties zijn complex en draaien duidelijk om macht en controle.

Een minpunt vond ik het gebrek aan een duidelijke verhaallijn. Het voelde soms alsof het verhaal geen echte richting had. Thema’s zoals het maken van een keuze en het ontrafelen van Zayns identiteit blijven aanwezig, maar er is veel herhaling en naar mijn gevoel te weinig verdieping. Vooral Mabel had zich sterker kunnen ontwikkelen; in vergelijking met de vorige delen blijft haar groei beperkt.

Ondanks mijn kritische punten heeft het verhaal wel iets dat blijft intrigeren. De spanning, de complexe relaties en de voortdurende twijfel zorgen ervoor dat ik toch benieuwd ben hoe het verder zal gaan. Zeker met de spannende cliffhanger aan het einde ben ik nieuwsgierig naar het vervolg en naar wat Mabel uiteindelijk te wachten staat

Meer recensies van marijkesboekenkast