Een positieve verrassing

marijkesboekenkast marijkesboekenkast
1 apr 2026

Toen ik vernam dat ik voor de lezersjury van de Hebban Thrillerprijs De vergeten spion van Charles den Tex mocht lezen, stond ik eerlijk gezegd niet te springen om eraan te beginnen. Spionagethrillers behoren totaal niet tot mijn favoriete genre en een eerder boek van Charles Den Tex had mij destijds ook niet volledig kunnen overtuigen.

Toch begon ik met een open blik aan het verhaal – en dat bleek een goede beslissing. Al snel merkte ik dat ik mijn vooroordelen beter opzij moet leren schuiven. Het boek wist me namelijk aangenaam te verrassen.

Hoewel De vergeten spion deel uitmaakt van de Repair Club-serie, heb ik de eerdere delen niet gelezen. Gelukkig bleek dat helemaal geen probleem: het verhaal is perfect op zichzelf te volgen en ik had nergens het gevoel dat ik belangrijke voorkennis miste.

Vanaf de eerste pagina’s barst het boek van de actie. De gebeurtenissen volgen elkaar in een hoog tempo op en houden je voortdurend jouw aandacht vast. Tegelijkertijd weet Charles Den Tex het verhaal goed te doseren. Tussen de spannende scènes door zijn er voldoende rustmomenten die de lezer even laten ademhalen en die ruimte bieden om dieper in de personages te duiken, vooral in John Antink en Alisja Calden.

Ook de sfeer zit meteen goed. Er hangt voortdurend een gevoel van dreiging en spanning in de lucht, alsof er op elk moment iets staat te gebeuren. De schrijfstijl ondersteunt dat gevoel: tijdens de actiemomenten gebruikt Den Tex korte, krachtige zinnen die het tempo en de urgentie van het verhaal versterken.

De personages John maar ook Alisja zijn boeiend uitgewerkt, al had Alisja voor mij toch een klein streepje voor. Ondanks haar erbarmelijke situatie – gevangen gehouden door haar gijzelnemers – probeert ze haar scherpte te behouden. Ze blijft hen uitdagen en zoekt voortdurend naar manieren om hun controle te doorbreken. Die mentale veerkracht maakt haar tot een bijzonder intrigerend personage.

John Antink wordt in dit verhaal gedwongen diep in zijn verleden te duiken, naar een periode uit zijn leven waar hij liever niet meer aan terugdenkt. Via zijn oude dagboeken komen we meer te weten over een missie uit 1975. De afwisseling tussen dit verleden, zijn acties in het heden, het perspectief van Alisja en andere verhaallijnen zorgen voor een dynamisch en meeslepend geheel.

De vergeten spion heeft me uiteindelijk positief verrast. Wat begon met enige twijfel, groeide uit tot een spannende en meeslepende thriller die bewijst dat het soms loont om je eigen leesvoorkeuren even opzij te zetten. Charles den Tex weet actie, sfeer en karakterontwikkeling knap te combineren, waardoor dit verhaal tot het einde blijft boeien.

Meer recensies van marijkesboekenkast