Vianne

Marjolein 16 november 2025
3,5

Vianne is de prequel in de chocolat-serie van Joanne Harris. Ik had nog nooit van de serie gehoord, maar het boek zat bij mijn selectie van Bookchoice en ik was geïntrigeerd.

Vianne is een jonge vrouw van begin 20 die net haar moeder heeft verloren. Ze heeft altijd met haar moeder over de wereld gezworven, op de vlucht voor de man in het zwart. Nu is haar moeder dood en Vianne zoekend in hoe ze haar leven zal vormgeven. Te meer omdat er in haar buik nieuw leven groeit.

Je leest haar verhaal en haar moeite om zich te binden aan mensen nadat ze haar hele leven gehoord heeft nooit langer dan een week op één plek te blijven. Ze maakt hierin meermaals pijnlijke keuzes. Keuzes waar ik me niet altijd in kon inleven, maar waarbij ik me tegelijkertijd bevoorrecht voelde dat ik geen enkel idee had hoe het leven voor Vianne voelt.

Hoe je opgroeit, doet zoveel voor hoe je de rest van je leven leeft en Joanne Harris heeft dit heel mooi weten te vangen in dit boek. Ze heeft een heel realistisch verhaal geschreven, ondanks dat er ook een stukje magie in zit dat zeker niet per se bij ons dagelijks leven hoort.

In het luisterboek viel die magie overigens in het begin niet zo op. Ik mis nog weleens een woord of zin als ik een boek luister en hoewel ik de sfeer en het plot heel goed meekreeg, had ik pas later in de gaten welke spiritualiteit en bovennatuurlijkheid is meegenomen in het boek. Het had van mij niet per se gehoeven, maar ik heb me er ook niet aan gestoord.

ps. Hebben meer mensen het idee dat in dit luisterboek twee namen door elkaar zijn gebruikt voor dezelfde persoon: Margot en Marguerite?

Meer recensies van Marjolein

Madison is de perfecte vrouw, met het perfecte gezin en het perfecte leven waar iedereen van droomt. Alleen is het één grote leugen... Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.