Een eco-thriller die je meesleept én laat nadenken.
Voor de Ecothriller Reading Train las ik Ontworteling van Janine Keijser. Eerder maakte ik al kennis met haar schrijfstijl in Beproevingen en ook dit boek wist mij opnieuw te verrassen.
In dit verhaal volgen we journaliste Lara, die naar het Amazonegebied afreist om onderzoek te doen voor een organisatie die inheemse gemeenschappen wil beschermen. Wat begint als een journalistieke opdracht, verandert al snel in een gevaarlijk spel van macht, geld en belangen. Tussen de dreiging van ontbossing, uitbuiting en duistere krachten moet Lara vechten voor de waarheid én voor zichzelf.
Wat Janine als geen ander kan is de combinatie van spanning en een actuele, belangrijke boodschap overbrengen. De bedreiging van de natuur en de positie van de inheemse bevolking worden op indringende wijze verwerkt in het verhaal. Je voelt de dreiging in de jungle en proeft de cultuur van de stammen: van kruidendrankjes tot rituelen, zelfs bovennatuurlijke elementen passeren de revue. Dat maakt het verhaal origineel en meeslepend.
Lara is bovendien een goed uitgewerkt personage: je kijkt als lezer door haar ogen en reist met haar mee – letterlijk en figuurlijk. De schrijfstijl van Janine is vlot, waardoor je blijft doorlezen.
Eco-thrillers zijn misschien niet het genre dat ik het vaakst lees, maar de combinatie van spanning, maatschappelijke thema’s en spirituele elementen vond ik verrassend en vernieuwend.
Al met al is Ontworteling een boeiende en actuele thriller die niet alleen spannend is, maar je ook aan het denken zet. Zeker een aanrader voor lezers die thrillers zoeken met meer diepgang én veel liefde voor de natuur.