Nacht

Our Library Belgium 26 oktober 2025
De boeken van Lars Kepler lees ik graag. Dit was dus het ideale boek om te gebruiken voor de challenge Series September. Ik kon me echter niet alles meer herinneren van de vorige boeken. Gelukkig geen probleem, want Nacht was heel goed los van de andere boeken te lezen.

Na een korte wetenschappelijke uitleg over slaap en slaapwandelen volgt een proloog die meteen de toon zet en een duister verhaal belooft. Hierna komt een vrouw in beeld die haar man bedriegt. Het lijkt om een ander gezin te gaan dan in de proloog.

In Nacht wordt de politie opgeroepen voor een overval op een camping. Wat ze daar aantreffen blijkt geen overval te zijn, maar een gruwelijk tafereel. Daarna leren we schrijver Bernard Sand kennen. Zijn zoon wordt slapend op de plaats delict gevonden. Hierdoor wordt hij natuurlijk verdachte nummer 1. Joona komt voor het eerst in beeld wanneer hij de jongen, Hugo, verhoort.

Hugo lijdt aan een ernstige vorm van slaapwandelen en dat maakt het natuurlijk moeilijk om in te schatten of hij schuldig is en zo nee, of hij de politie misschien enkele aanwijzingen kan geven.

De moordenaar houdt het niet bij een moord en er valt al snel een tweede slachtoffer. Dat spreekt Hugo natuurlijk vrij want hij zat tijdens de moord in de gevangenis. Joona wacht de moeilijke taak om de moordenaar zo snel mogelijk te stoppen. Enkel de manier waarop de slachtoffers vermoord werden is gelijkaardig. Verder zijn er geen aanknopingspunten of overeenkomsten.

Wat ik telkens goed vind, is dat het duo probeert om bij elk personage, hoe kort de passage ook is, iets van achtergrond mee te geven. Zo lees je bijvoorbeeld over de slachtoffers net voordat ze vermoord werden. De beschrijving van de moorden is, net zoals een aantal expliciete scènes, niet voor iedereen weggelegd. Heb je daar geen probleem mee, dan is deze thriller zeker het lezen waard.

Er vallen nog meer slachtoffers en die volgen elkaar alsmaar sneller op. Joona stelt voor om door middel van hypnose aanwijzingen te krijgen over de dader. Hugo stemt hiermee in en dat zijn heel intensieve sessies voor de betrokkenen.

Door de gruwelijkheden en de toenemende druk is dit een verhaal dat je helemaal in zijn greep houdt. Het auteursduo weet als geen ander hoe een thriller moet opgebouwd worden. Dit boek leest als een sneltrein en is het schoolvoorbeeld van een gruwelijke goede thriller.

Meer recensies van Our Library Belgium

Is De nomade van Anya Niewierra jouw favoriete boek van het jaar? Stem nu!

Elena moet haar vermiste opa terugvinden in een magische en mysterieuze wereld vol met mythische wezens. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.