Van je familie moet je het hebben...
De 17-jarige Sari woont in een Zeeuws kustplaatsje en groeit op in een conservatief gezin. Vader bepaalt en het gezin volgt. Sari’s oudere zus Els is de voorbeeldige dochter en was tijdens het opgroeien al een soort moedertje voor Sari. Ze noemt Sari liefkozend Kruimel. Intussen is Els gehuwd en bestiert haar eigen huishouden, met net zo veel vlijt als haar moeder. Sari wordt dan al een beetje opstandig en voelt dat het leven voor haar meer in petto moet hebben dan het volgzame leven wat het hele dorp van haar verwacht.
Maar dan raakt Sari onverwachts zwanger. Het is 1967, een tijd waarin zwangerschap van een ongehuwd meisje zeker niet werd gedoogd. Ook Sari ontkomt er niet aan dat haar familie voor haar beslist wat er met haar kindje zal gebeuren. De ‘oplossing’ die ze voor Sari hebben bedacht is wel heel bizar en maakt de situatie alleen maar pijnlijker voor haar. Een hartverscheurend verhaal volgt!
‘Barsten’ was één van mijn keuzes uit de afgelopen Adventkalender. Het verhaal is historische fictie, zoals Marlies het zelf omschrijft. Het speelt zich allemaal eigenlijk nog niet eens zo lang geleden af en laat maar weer eens zien wat een vooruitgang we in de tussentijd gelukkig hebben geboekt. Voor mij was het leerzaam, omdat ik iets meer wilde weten over de jaren ’60 tot medio jaren ‘80 met de hippies, krakers, studentenprotesten, dolle mina’s, de bewust ongehuwde moeders en de opkomst van de vrouwenbeweging. Apart is ook dat elk hoofdstuk wordt ingeleid met een stukje songtekst uit die periode. Erg leuk gevonden!
Het einde van het boek neemt echter een heel verrassende wending, lijkt wel érg toevallig en komt daarmee een klein beetje afgeraffeld over. Desalniettemin een heel mooi boek waarvan ik weer heb genoten.