Beklijvend, intens en oprecht
Tiffany McDaniel schrijft met Betty een gedurfd verhaal dat gebaseerd is op haar eigen familiegeschiedenis. Ze is opgegroeid in Ohio en verwerkte de landschappen van haar streek in haar eigen boek. De zomer die alles deed smelten is haar debuutroman.
Dit boek is deels een dans, deels een lied en deels maneschijn.
Zo beschrijft Tiffany McDaniel zelf haar boek. Het vertrekpunt van deze roman is Betty, de moeder van Tiffany. Van hieruit maken we kennis met een tragische, authentieke familiegeschiedenis.
Betty werd geboren in 1954. Haar vader is Cherokee en haar moeder is wit. Betty zelf heeft meer het Cherokee uiterlijk meegekregen waardoor ze doorheen haar leven heel wat te maken heeft gekregen met racisme. Doorheen het boek lees je bijvoorbeeld hoe ze haar schooltijd beleeft heeft waarbij zowel medestudenten als leerkrachten neerbuigende opmerkingen over haar en haar achtergrond maakten. Betty heeft daarnaast 11 broers en zussen. Een erg groot gezin waarover in het dorp veel geroddeld wordt. Ze hebben het niet breed waardoor financieel rondkomen niet simpel is. Maar Betty houdt zich vast aan verhalen. Ze houdt ervan haar eigen verhalen neer te schrijven maar bovenal ook te luisteren naar de verhalen van haar vader. Via zijn verhalen kan ze ontsnappen aan haar eigen rauwe leven en kan ze mee dromen. Betty’s moeder is nogal afstandelijk en Betty kan niet meteen plaatsen hoe dit nu komt. Ze komt meer en meer te weten over haar eigen familie waarbij er toch het één en het ander is gebeurd wat niet door de beugel kon en waar ook niet over gecommuniceerd werd.
Amai, deze roman beneemt je de adem. Waar moet ik beginnen? Tijdens het lezen voel je aan dat dit verhaal puur en oprecht is. Het feit dat dit verhaal geïnspireerd is op een echte familie maakt deze roman extra duister.
Als lezer kom je tot besef dat we niet weten wat er zich allemaal afspeelt in bepaalde families/huizen. McDaniel heeft dit verhaal ingetogen en sterk neergepend. Een straf verhaal waarbij de personages veel diepgang krijgen. Zo wordt duidelijk dat je de voorgeschiedenis van vroegere generaties meeneemt in jouw eigen rugzakje.
Het boek heeft een lijvige omvang maar de schrijfstijl is soepel waardoor het toch wel vlot leesbaar is.
Een intens en beklijvend psychologisch familieverhaal over seksueel misbruik, armoede en racisme. Maar ook over kracht en hoop.