Advertentie

Ingrid von Oelhafen schrijft met ‘Niemandskind’ haar debuut. In dit boek verwerkt ze haar eigen zoektocht naar zichzelf. Hiermee vertelt ze ook het verhaal van de Lebensbornkinderen. Een stukje geschiedenis van de 2e wereldoorlog wat nog erg onbekend is maar wat zeker meer aandacht zou moeten krijgen.

Ingrid begint het boek met de na-oorlogse periode waarbij ze het moeilijk heeft met zich te kunnen hechten aan mensen. Ze beschrijft het gezin waarin ze opgroeit waarbij er toch een algemeen gemis van warmte is. Ingrid is erg op zoek naar liefde maar lijkt deze niet te kunnen vinden bij haar ouders. Ingrid komt erachter dat haar ouders niet haar biologische ouders zijn. Ze komt hierbij ook haar echte naam tegen; ‘Erika Matko’. Dit is de start van de vele vraagtekens die worden opgeroepen m.b.t. Ingrid/Erika haar afkomst. Ze vindt dagboeken die afkomstig zijn van haar moeder en beslist echt op zoek te gaan naar haar roots. Haar zoektocht gaat gepaard met vele moeilijkheden en twijfels maar Ingrid zet voort. Zo leert ze andere slachtoffers / Lebensbornkinderen kennen. Ieder heeft zijn verhaal en geschiedenis.

Het Lebensbornproject is een project dat is opgericht door Himmler met als doel niet-Duitse kinderen te germaniseren. Wanneer ze “Arische”-kenmerken hebben vormen deze kinderen de perfecte kandidaat om als pleegkind in het geheim bij een Duits gezin te leven.

Naast het autobiografische verhaal van Ingrid / Erika komt er in dit boek ook heel wat geschiedenis aan bod. Zo lezen we uitspraken van Himmler himself om de mindset van die tijd beter te kunnen plaatsen. Ingrid is erg gedetailleerd te werk gegaan met haar informatie. Het is duidelijk dat er goed bronnenonderzoek vooraf is gegaan aan het schrijven van dit boek. Ze weet exact de historische achtergrond weer te geven. Dit boek het boek informatief erg sterk! Anderzijds heeft dit dan de weerslag dat het emotionele stukje achterwege blijft.
Door de moeilijke woorden en de droge materie is het soms moeilijk om verbinding te maken met het verhaal/boek. Dit zorgt er ook voor dat het boek niet vlot leest en met momenten wel wat doorzettingsvermogen vraagt.

Een straf verhaal met een verschrikkelijke geschiedenis waar je meer over dient te weten.

Reacties op: Informatief sterk

18
Niemands kind - Ingrid Von Oelhafen Ingrid von Oelhafen ...
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners