Advertentie

Evie Wyld schrijft met ‘Wij zijn de wolven’ haar derde roman. Eerder schreef ze onder andere ‘Overal vogelzang’. Sinds haar debuut is ze overladen met prijzen en nominaties.

Wij zijn de wolven is een verhaal over geweld naar vrouwen toe. We volgen hierbij 3 vrouwen; Sarah, Ruth en Viviane. In de 18e eeuw wordt Sarah ten onrechte beschuldigd van hekserij waardoor ze moet vluchten. Ruth leeft ten tijden van de 2e wereldoorlog. Ze trouwt met Peter, een weduwnaar met 2 zoontjes. Ze verhuizen naar Schotland maar het huwelijks is niet zo liefdevol als eerst gehoopt werd. Viviane gaat het huis van haar familie opruimen zodat deze verkocht kan worden. Na het overlijden van haar vader heeft ze het moeilijk en lijkt het leven doelloos. 3 vrouwen op een keerpunt in hun leven. Allen in een ander tijdperk maar wel op dezelfde plaats gesitueerd; Bass Rock, Schotland.

Wyld spreekt over het geweld van mannen tegen vrouwen dat al eeuwenlang duurt. Ze benadrukt dit gegeven zonder dat het té feministisch klinkt. Ze kan dit gevoelige onderwerp op een open wijze brengen in haar boek zonder dat het zijn zwaarte verliest. Doordat het verhaal zich in verschillende tijdsperspectieven voordoet wordt het duidelijk dat dit een probleem is van alle tijden.

Ze creëert puzzelstukjes die uiteindelijk mooi samenvallen. Er zijn veel moorden die je met vraagtekens laten zitten. Aangezien het verhaal zoveel miserie met zich meedraagt lijkt het niet erg hoopvol. Toch zijn er wel enkele momenten die hoop brengen.

De personages zijn realistisch uitgewerkt en hebben diepgang. Er zijn momenten van mysterie waarbij er een geest door het huis schemert. Dit is een verhaallijn dat meer aan de zijlijn staat van het hoofdverhaal. Naar mijn gevoel niet meteen een toegevoegde waarde maar ook niet echt storend. De sterkte van dit boek zit in de boodschap die het verhaal brengt. Een onderwerp dat mij nauw aan het hart ligt en dat ik graag gedeeld zie.

Een intrigerend en donker verhaal dat een belangrijke stem laat horen; die van de vrouw!

Reacties op: De stem van de vrouw

41
Wij zijn de wolven - Evie Wyld
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners