Ontluisterende analyse van het hedendaagse kapitalisme

SuusjeLeest 10 januari 2026
Ik had dit boek al even in huis maar met het Amerikaanse ingrijpen in Venezuela voelt het opeens nóg actueler dan het al deed.

Volgens historicus en econoom Arnaud Orain leven we in een periode van eindigheidskapitalisme: gekenmerkt door het gevoel dat er op aarde niet genoeg is voor iedereen. Het gevolg is een meedogenloze concurrentiestrijd, waarbij naties en organisaties een zo groot mogelijk deel van de spreekwoordelijke taart proberen te veroveren. De gevolgen? Modern imperialisme, mega-bedrijven met ongekende macht, een rush op grondstoffen, handelsbeperkingen en onveilige zeeën.

Orain trekt overtuigende parallellen tussen het heden en eerdere perioden van extreem kapitalisme, zoals de zestiende eeuw en de periode van 1880 tot 1945. De technologieën zijn veranderd, maar de gebruikte methoden en argumenten blijken verrassend veel overeenkomsten te vertonen. De vergelijking tussen de Verenigde Oost-Indische Compagnie en een hedendaagse multinational als Amazon is dan ook minder vergezocht dan je misschien zou denken. En waar we bij plantages misschien vooral aan de koloniale tijd denken, is de plantage-economie groter dan ooit.

Dit is een complex boek, rijk aan economische theorieën, historische analyses en cijfers — onmogelijk om in een korte recensie te vatten en helaas niet altijd even toegankelijk geschreven.

Maar als je doorzet is het een boek dat je de oogkleppen afneemt, je losweekt van het dagelijks nieuws en je laat zien welke grote economische belangen er spelen, wie de machthebbers zijn en welke strategieën (en excuses) zij inzetten om zich al maar meer toe te eigenen.

Stevige, niet per se geruststellende kost - interessant, verhelderend en heel erg actueel.

Meer recensies van SuusjeLeest