Huiveringwekkend goed

SuusjeLeest 22 juli 2025
“Je krijgt oog voor tanden als je zo vaak monden hebt opengewrikt als hij. En vaak is openwrikken niet eens nodig - in hoe de wangen zijn ingevallen verraadt zich het ruïneuze landschap eronder. Vos sjokt door de modder, bukt eens, tuurt in het binnenwerk van besmeurde gezichten, wikt, beschikt. Die wel, die niet.”

Vos struint de slagvelden van Napoleontisch Europa af op zoek naar tanden om luxe kunstgebitten van te maken. Als hij een onwaarschijnlijk mooie set tegenkomt besluit hij die bij zichzelf te laten aanmeten. Het zal zijn leven veranderen. Niet langer zal zijn afkomst zichtbaar zijn aan zijn afbrokkelende gebit. Eindelijk zal jij de man worden die hij moet zijn, vrij van het armoedige nest waar hij abusievelijk is geboren, en waarin alleen de door hem geadoreerde moeder zag dat hij voor iets groters bestemd was.

En dat is nog maar het begin van dit boek dat leest als een historische roman vol bloed, vuiligheid, drugs en seks. Met een cynische kijk op de maatschappij van toen (en nu) en meer dan een vleugje gothic horror. En wat, als Vos een aantrekkelijke markiezin - mèt prachtig gebit - treft, ook nog een liefdesgeschiedenis wordt.

Vol bravoure, prachtige barokke taal, obsessieve liefde en bespiegelingen op de mechaniek van de macht. Het nam mij mee naar Belgische slagvelden, Londense achterbuurten, een steenrijk Amsterdam en een Suriname ten tijde van de slavernij en was een fantastische, welhaast bedwelmende trip.

Een hele dikke aanrader!

Meer recensies van SuusjeLeest

Asfalt is een verhaal over twee reizen die naar één bestemming leiden. Overgeleverd aan de gratie van de onbekenden die hen een lift geven, maken vier jongeren een tocht die hun leven voorgoed zal veranderen.