Vlot geschreven geschiedenis van de doodstraf
In deze ‘korte wereldgeschiedenis van de doodstraf’ behandeld Van Loon 14 doodstraffen en de beschavingen waarin zij werden toegepast. Met aandacht voor piraten, gladiatoren en de Spaanse Inquisitie - en met de nodige bloederige details - voelde het bij vlagen als het ultieme geschiedenisboek voor jongens. Maar er zit ook diepgang in dit werk, en de morele aspecten worden niet vergeten. Zo gaat het hoofdstuk over spietsen weliswaar over graaf Vlad ‘de spietser’ Dracula, maar gaat het ook in op de samenleving en het bijzondere rechtvaardigheidsbesef van de Egyptenaren, waardoor die gruwelijke straf bij hen juist bijzonder weinig werd toegepast. En het hoofdstuk over zeerovers rekende vakkundig af met al mijn vooroordelen over deze groep.
Het boek nam mij mee naar het oude China, slavenplantages in Zuid-Amerika en het koloniale India. En, met aandacht voor de executie van Saddam Hoessein en de dodelijke injectie werd ook de recente geschiedenis aangestipt.
Van Loon schrijft met een vlotte, sardonische toon die goed past bij het macabere onderwerp - met hier en daar een woordgrapje dat lucht geeft aan het geheel.
Kortom; een toegankelijk, afwisselend geschiedenisboek vol gruwel, maar ook met diepgang én een vleugje humor.