Bloedstollend spannende non-fictie

SuusjeLeest SuusjeLeest
14 mrt 2026

Dit boek opent met een ontmoeting tussen dokter James Cook en Roald Admundsen in 1926. Mannen op leeftijd, de één verkettert en in de gevangenis, de ander op het hoogtepunt van zijn roem als ontdekkingsreiziger. Samen blikken ze terug op de dramatische reis die de aanleiding was voor een vriendschap voor het leven.

Het is een stemmig, rustig begin van een boek dat verder bol staat van drama, actie en spanning. Één die leest als een avonturenroman, maar toch echt non-fictie is.

Sancton baseerde zich op verslagen, dagboeken, foto’s en getuigenissen van de reis van het schip de Belgica naar Antarctica (1897-1899). Commandant Adrien de Gerlache wil het op dat moment onbekende deel van de aarde in kaart brengen. Maar vanaf het begin zit er van alles tegen. Het is lastig het geld bijeen te brengen en een schip te vinden. De bemanning is noodgedwongen een allegaartje van diverse pluimage en nationaliteiten. Eenmaal onderweg volgen stormen, muiterij, bijna schipbreuk en verdrinkingsdood - en al die tijd weet je als lezer dat het ergste nog moet komen. Want de mannen zullen moeten overwinteren op het ijs. Maandenlang in kou en duisternis moeten verkeren, met alle gevolgen van dien.

Sancton kijkt kritisch naar de vele dagboeken, verslagen en foto's van toen, die hij toetst aan de werkelijkheid en onderling vergelijkt om tot een kloppend verhaal te komen. Tegelijkertijd schrijft hij als een romancier, met meeslepend, poëtisch, soms wat gezwollen taalgebruik. Dat past wonderwel - misschien omdat de bemanning, zo blijkt uit diverse citaten, een soortgelijke poëtische toon hanteert.

Hij schrijft over het drama, de actie, de wonderen van de natuur. Minstens zo veel aandacht gaat uit naar de sterke persoonlijkheden aan boord. Naar de vriendschappen en conflicten tussen de mannen, en de sociale gevolgen van opeengepakt isolement, maar ook naar de wilskracht en vindingrijkheid die nodig zijn om onder zulke extreme omstandigheden te overleven.

Een boek wat mij van de ene verbazing in de andere deed vallen. Dat mij heeft vermaakt, gefascineerd en dat zeker richting het einde bloedspannend werd. Ook als je niet van non-fictie houdt is dit een aanrader!

Met dank aan Uitgeverij Rainbow voor het recensie-exemplaar.

Meer recensies van SuusjeLeest