Aangrijpend! Must read in het genre waargebeurd!
Frank Krake (1968) vertelt in zijn laatste boek De laatste getuige het waargebeurde verhaal van een man die drie concentratiekampen en een scheepsramp overleefde. Na dit aangrijpend verhaal wist hij dat hij klaar was voor het verhaal van Hannelore. Voor de 42-jarige Hannelore was het een zeer persoonlijke stap toch voelde ze zich onmiddellijk goed bij de auteur en dit merk je bij de start van het verhaal. Het verhaal grijpt zo aan, zoveel respect voor de auteur die enorm veel onderzoek heeft gedaan en Hannelore om haar volledige ziel in dit persoonlijk relaas te steken.
*12 maart 1994: Een telefoongesprek naar de politie
“De profeet heeft mijn dochter. Ze moet eruit, ze hebben haar nog. Jezus sta mij bij.”
s Gravensdeel 1979. Als Hannelore 3 jaar is worden haar ouders lid van een religieuze groep ‘Gemeente Gods’ met als leider broeder Sipke Vrieswijk. Wat start als een onschuldige groep groeit al gauw uit tot een sekte, broeder Vrieswijk kroont zichzelf tot profeet, afgezante van God. Als de leden intrek nemen in een oud klooster, raken ze steeds meer afgesloten van de maatschappij en hun familie. Van Vrieswijk en zijn partner Aagje zwaait de scepter over de leden en straft, misbruikt en manipuleert de leden. Hannelore groeit op en wil zo graag in de gratie staan van de profeet, ze geniet van zijn aandacht en liefde, ze leeft enkel nog voor de profeet en God. Als ze op haar zeventiende wordt bevrijd, begint ze aan een moeizame weg naar geluk.
Wat een prachtige layout heeft dit boek, het verhaal wordt bijgestaan door foto’s en chronologische hoofdstukken. De auteur heeft eerder een verslaggevende eenvoudige schrijfwijze en toch raakt het verhaal je tot op het bot. Een boek dat blijft nazinderen, een verhaal waar je enkel respect kan hebben voor Hannelore haar getuigenis. Een must read in het genre waargebeurd, een verhaal dat je niet zo maar naast je neerlegt.