Taboe maakt de auteur bespreekbaar!

Wendy Wendy
20 mrt 2023

In 2011 een jaar na het overlijden van hun zoon Tonio bracht de auteur A.F.Th. van der Heijden de requierroman Tonio uit. 13 jaar later is het tijd om de woorden van de moeder en schrijfster Mirjam Rotenstreich te lezen. Jij ontbreekt aan mij bestaat uit korte tekstjes verspreid over de tijdspannen van drie jaar. Niet zomaar tekstjes, maar zielenroerselen die raken.

Met momenten gaat de schrijfster terug om zich dan te verplaatsen naar haar eigen tussenwereld. Deze tussenwereld beschrijft de auteur als haar eigen kijk op het leven na Tonio. Wat met de benaming voor een ouder die een kind verliest? Een term bestaat niet, een groot gemis voor de rouwende ouders. De auteur weet haar eigen rouw, gemis en pijn voor haar kind te beschrijven en je mee te nemen naar haar tussenwereld. Geen opgekuiste taal of verbeterde pen, maar eerlijke emoties op haar eigenste moment.

'Gedurende negen maanden ontwikkelt een foetus zich in de buik van de moeder, tot het moment waarop hij zich als een voldragen mensenkind aan de wereld toont.
Zegt de moeder:
'Jij hoort bij mij.'
Het kind komt op enigerlei moment te overlijden.
Zegt de moeder:
'Jij ontbreekt aan mij.'

Terwijl ik het boek lees, stel ik me de vraag: 'Beseft de auteur dat haar teksten troosten en zalvend zullen werken voor andere moeders?' De auteur weet twijfel en onzekerheid weg te nemen, thema’s waar een taboe overheen hangt maakt ze hier bespreekbaar. Ze legt een vinger op uitspraken die de maatschappij zich eigen heeft gemaakt, maar niet van toepassing zijn bij verlies van een kind. Soms pijnlijk, toch eerlijk trekt ze aan de bel voor al de andere moeders! Respect!

Meer recensies van Wendy