Wat een beklemmend debuut! Vol bewondering!
Celeste Ng is een Amerikaanse schrijver en romanschrijver, buiten auteur is ze ook docent creatief schrijven. Dit debuut waar ze zes jaar aan gewerkt heeft is bedolven onder vele prijzen en gepubliceerd in meer dan dertig verschillende talen. Op de cover prijken verschillende promotiequotes 'van invoelend tot krachtig', 'een boek dat alles in huis heeft' en na het lezen van het verhaal kan ik deze superlatieven zeker begrijpen.
*1977: De familie Lee woont in het universiteitsstadje Middlewood wanneer dochter Lydia verdwijnt voelen ze de bodem van hun bestaan verschuiven. Enkele dagen later wordt het lichaam van Lydia uit het meer gevist. Elk met hun eigen verdriet, elk met hun eigen pijn maar elk met hun eigen geheimen willen ze weten hoe dit kon gebeuren. Hoe kon dit gebeuren met de 16-jarige Lydia die zo intelligent en zo populair was? Hoe meer ze in het leven van Lydia duiken hoe verder het gezin van elkaar gaat staan…geheimen worden ontsluierd, het gezin kan niet meer wegkijken van al hun onuitgesproken woorden, onuitgesproken daden.
Na het sluiten van het boek kan je als lezer enkel met bewondering achterblijven, bewondering over de schrijfwijze maar vooral bewondering hoe de auteur zoveel thema’s heeft kunnen verweven in dit beklemmend verhaal. De alwetende verteller neemt de lezer mee en staat als het ware boven het verhaal, hij ziet neer op de familie Lee en neemt je mee heen en weer in de tijd. Geheimen en verborgen emoties worden neergelegd en de lezer wordt heen en weer meegenomen in onverwerkte gevoelens en worstelingen met het leven. Met metaforen en vergelijkingen zet Celest Ng een verdrietig verhaal neer toch blijf je als lezer net als de verteller mee op afstand kijken anders zou het geheel te zwaar en beladen worden.
“Wat er gebeurd was, was te groot om over te praten. Het was als een landschap dat ze niet in één keer konden overzien, het was als de hemel bij nacht, die maar bleef ronddraaien, zodat ze de randen niet konden vinden.”
Waar ik persoonlijk als lezer een enorme bewondering had voor kleine brandjes overal (tweede roman uitgegeven in 2018) kan ik voor dit debuut enkel maar superlatieven vinden!