Een verhaal met een beklemmend thema!

Wendy Wendy
2 mrt 2021

Auteur Ammina Laffet zet haar eerste stappen in de boekenwereld, de auteur heeft Tunesische roots en is geboren te Antwerpen, haar interesse gaan naar hedendaagse Young Adult met een maatschappijkritische insteek. En dat brengt ze weer haar debuut zwarte vijvers, de auteur zet haar loep op racisme en onderdrukking een thema om als lezer zeker over na te denken. Een waarschuwing dat we als mensen niet zo goed bezig zijn en elkaar de hand moeten reiken.

*2023 Dombergen
Zwarte vijvers is een wijk waar drugdealers en terroristen zich verschansten, maar ook gezinnen in armoede, immigranten wonen in deze wijk en proberen van hun leven het beste te maken. Zwarte vijvers is uitgeroepen tot een no-gone zone na een schietincident met de politie. Een no voor brandweer, hulp en politie, de 13-jarige Rashad woont met zijn moeder in deze wijk. Wanneer Rashad wordt geraakt door een kogel die eigenlijk bedoeld was voor een bendelid, start er een race tegen de tijd. Een race tegen de tijd om te overleven, is het een no om het leven te redden van een onschuldig kind?

Je leest het verhaal vanuit vele verschillende perspectieven, misschien een overrompeling van personages en daar verloor de auteur me met momenten, emoties bleven hierdoor op afstand. Het verhaal speelt zich af op één dag en dat werkt de auteur op een duidelijke en slimme manier uit zonder dat het saai of langdradig wordt, ook het samenbrengen van de vele personages kwam het verhaal ten goede.
In de tweede helft sluipt er actie en een opgebouwde spanning doorheen het verhaal. Toch zijn er hier en daar wat schoonheidsfoutjes te vinden, gedachten van de personages die voor mij als lezer niet klopte met realistische gevoelens van ons als mens, de moeder ziet haar zoon zwaargewond liggen en bewondert terwijl de biceps van de dokter, daar had ik het als lezer moeilijk mee en verloor het verhaal aan geloofwaardigheid. Toch geloof ik in het thema en de boodschap die de auteur wil brengen en ben ik zeker dat we van deze auteur nog gaan horen misschien met een realistischer pen.

Meer recensies van Wendy