Kort van stof

Bampie 07 januari 2026
3,5* Het leest lekker weg. Het verbaast me niet dat de BBC de rechten heeft gekocht. Zeker vanaf het moment dat István, de hoofdpersoon, in Engeland is heeft het verhaal iets weg van een Engels TV-drama.

Wat dit boek anders dan anders maakt is dat István nogal kort van stof is (voor zover wij de dialogen in dit boek te lezen krijgen…) en dat alles in zijn leven hem lijkt te overkomen. Nou ja, er is een cruciaal moment waarop hijzelf een belangrijke keuze maakt! Wat voor mij ook nieuw was is dat tussen de hoofdstukken soms heel wat jaren zitten die je zelf mag invullen. Bijzonder. De schrijver zei daar zelf over in een interview in NRC:

“Zolang je maar genoeg gevoel voor ze hebt, hoef je niet álles te weten. Dat zie ik ook als realistisch: in de werkelijkheid leven we ook met enorme hiaten in wat we weten over de mensen om ons heen.”

Ik had maar 1 citaat genoteerd. Maar in dat citaat (p318 He wants to believe that... ) zit ook een spoiler van jewelste dus die hou ik voor me!

Meer recensies van Bampie