De nacht gaat voorbij

Engelse titel:
Moth in Amber
Auteur :
Valerie Blumenthal
Valerie Blumenthal is de schrijfster van vele veelgeprezen romans. Haar eerste vier boeken waren historische romans, daarna schreef Blumenthal voornamelijk eigentijdse verhalen. Vooral in Frankrijk, Duitsland en Nederland werden haar boeken zeer succesvol, honderdduizenden exemplaren gingen over de toonbank. Valerie Blumenthal scheef onder andere het uiterst succesvolle Mijn naam is Hannah. Ze woont met haar dochter in Oxford Shire, Engeland.
Wijze van lezen:
Boek gevonden in de mini bieb.
Uitgeverij:
The House Of Books
Genre:
Roman
Cover en flaptekst:
Ik zie een vrouw vanaf de middel met blote voeten in het zand bij de branding van een zee. Een kleine jongen staat tegen haar benen aangedrukt en weet zich veilig met zijn moeders aanwezigheid. Hij kijkt naar het water voor hem.
De flaptekst is spannend en mysterieus.
De foto en auteurs informatie vind ik een waardevolle toevoeging.
Mooie tekst:
Plotseling verandert haar leven, door de verdwijning van haar man…
Het verhaal:
Pascale Woodward kan niet slapen. Haar man Toby, die huisarts is, blijft na een patiëntenbezoek wel erg lang weg. Er raast een zware storm over het Engelse platteland en Pascale wordt steeds onrustiger. De volgende ochtend schakelt zij de politie in. Pas na enkele dagen wordt Toby’s auto gevonden in een naburig bos. Er zijn geen sporen van geweld, men vindt wel een lippenstift in het dashboardkastje. En de raadselachtige naam ‘Tina’ in zijn agenda. De dagen worden weken, maanden. Toby blijft vermist. Pascale gaat door een hel. Leeft haar echtgenoot nog? Op een dag staat er een jonge vrouw op de stoep die haar doordringend aankijkt. Pascale voelt de grond onder haar voeten wegzinken……
Mijn leesbeleving:
De belangrijkste personen in het boek:
Het verhaal draait met name om Pascale, een jonge vrouw getrouwd met Toby, en moeder van een zoon Hal. De band van moeder en zoon is hecht. Toby raakt vermist. De hechte band tussen Pascale en Hal wordt door de uitzichtloze en moeilijke situatie hechter. Maar kent ook diepe dalen als Pascale het in haar wanhoop en verdriet het ook niet allemaal meer weet. Haar zorgen om de gezondheid van Hal, zijn leven zonder vaderfiguur. Normale gezinsperikelen die nu verre van normaal zijn door de vermissing van Toby. De politichef die het onderzoek naar de vermissing leidt en Pascale intensief begeleidt en steunt. De professionele grenzen die gaandeweg vervagen om over te gaan in aftastende erotiserende en passionele sferen. Maar telkens komt het kantelpunt van of nee dit kan niet wat als Toby terugkeert? Boek en tastbaar als een schrijnende wond. Ook de vader van Pascale waarmee zij vanaf haar jeugd een ingewikkelde band mee heeft verschijnt ten tonele. Fascinerend, hartverscheurend en gevoelsmatig diepgaand hoe zij samen uit het diepe dal klimmen als dochter en vader. Later in het verhaal komt de nieuwe vriend van Pascale, Andreas, in beeld. Zijdelings maak je kennis met de buurt en dorpsgenoten van Pascale. De magische vriendschap tussen een dier en jongen is ook onvergetelijk. De personages zijn allemaal gedetailleerd uitgewerkt. De schrijfstijl is beeldend. Gedurende het verhaal maken de personages een ontwikkeling door. Van afhankelijk en angstig naar zelfstandig en zelfverzekerd. Van veroordelend door mentale pijn die ook fysiek pijn doet naar ruimte voor vergiffenis en hernieuwde toenadering.
Wat de titel met het boek te maken heeft:
De titel van het boek is, De nacht gaat voorbij. Dit gaat eerst over de nacht waarin Toby verdwijnt. Een moeilijke en slapeloze nacht. Niet alleen door de zorgen waar Toby blijft maar ook door de zware storm. Later komen er steeds meer nachten zonder Toby. Deze nachten gaan steeds maar weer voorbij.. Nachten met pijn en onzekerheid, leeft Toby nog ? drie-en-een-half jaar lang maakt Pascale deze nachten mee. En na drieënhalf jaar is Toby nog steeds vermist. Zal het ongrijpbare en eindeloze duister vervangen worden door het ophelderende licht?
De spanning is prima opgebouwd. Zorgvuldig en stelselmatig. Lange tijd mysterieus en onduidelijk veroorzaakt door de plotselinge verdwijning van Toby. De gevoelens van twijfel, van verlating, woede waarom laat je mij alleen in deze uithoek met onze zoon? De rauwe pijn van je levensgezel moeten missen, het niet aandurven van nieuwe verbintenissen. Continu die angst raak ik dit ook weer kwijt? Kan ik dit Hal wel aandoen? Straks komt Toby terug?
IJzersterk en psychologisch diepgaand. Fileren van de menselijke psyche in een periode van verlies, onrust, wanhoop, hoop en vrees, de sterke liefde tussen een moeder en haar zoon, een opa en zijn kleinzoon. Een vader en zijn dochter. Een dochter die haar eigen moeder zo mist.
De plot zag ik niet aankomen. Ik vond ‘m subliem en het deed de mist van alle mysterie opklaren.
In de toekomst lees ik graag meer van Valerie Blumenthal.
Nog niet eerder las ik een soortgelijk boek. De setting was voor mij uniek. Dit verhaal heeft qua intensiteit mijn verwachtingen vooraf overtroffen.
Mijn mening:
Ik geef 5 sterren.
Uitmuntend uitgewerkte personages. Een verhaal dat staat als een huis. Een inkijk biedend in de psyche van een jonge vrouw en moeder op haar meest kwetsbaar. Wat doet een verdwijning met je naarmate de dagen weken worden en de weken maanden? Als een zoon zijn vader moet missen wat voor invloed heeft dat? En hoe is dat voor de vrouw van. Blijf je diegene liefhebben blijf je hoop houden of kijk je niet meer om en ga je alleen verder op het levenspad met je zoon en andere levensgezellen? Of durf je dat niet uit schuld en schaamte. Omdat je hoort te wachten totdat alles opgehelderd is? Door jezelf opgelegd of door je omgeving?
Een mooi en diep gelaagd verhaal met een zeer verrassende plot.

Meer recensies van Boekenpearls76