Halverwege morgen

Boekenpearls76 Boekenpearls76
12 mrt 2024

Recensie van het boek:
Halverwege morgen
Auteur: Chris MCGeorge debuteerde met het verbluffende, zenuwslopende Tik Tak en wordt ook wel de nieuwe koning van het locked room mystery genoemd. Halverwege morgen is, na Kiekeboe en Op slot, zijn vierde thriller.
Wijze van lezen: paperback gewonnen via LS Sterrenthriller club in ruil voor mijn deelname
Genre: thriller
Uitgeverij: LS Amsterdam
Verwachtingen voor het lezen:
Ik verwachtte na het lezen van de achterplat/inhoudstekst een spannend, mysterieus onder de huid kruipend verhaal. Dat gevoel werd niet beïnvloed want ik had nog nooit iets van deze schrijver gelezen. Ik ging er dus onbevooroordeeld in.
Het verhaal:
Shirley Steadman is zeventig jaar en woont in een klein dorpje in het noordoosten van Engeland. Shirley werkt met veel plezier als vrijwilliger bij de lokale radiozender van het ziekenhuis. Voor Shirley is het een prima manier om iets terug te doen voor de gemeenschap. Doordat ze niet graag alleen thuis is na de dood van haar zoon, een Britse marine officier, die verdween op zee. Bovendien is dit een kans om uit de schaduw te stappen die haar gewelddadige man haar gaf. Dan vindt ze per toeval de radiofrequentie van een piratenzender. Hierdoor staat haar leven compleet op de kop. Iets klopt er niet want de nieuwslezer brengt het nieuws van morgen. Het beneemt Shirley bijna de adem als de presentator gedetailleerd verslag doet van moorden die daarna ook echt plaatsvinden.
Mijn leesbeleving:
Dit verhaal vond ik prachtig maar ook ingenieus met een prima spanningsopbouw. De personages zijn zo goed uitgewerkt dat als ik niet las me afvroeg hoe het met hen ging. Dan weet je als auteur prima hoe je personages tot leven moet wekken.
Het verhaal maakt continu nieuwsgierig. Je wilt de clou weten. Zeer moeilijk om het boek weg te moeten leggen. Ook alleen je niet het boek roept je als het ware dat je verder moet lezen.
Je puzzelt zelf mee en beleeft het verhaal met al je zintuigen. Dit is ook te danken aan de beeldende schrijfstijl. Alsof ik zelf de stem van de radio presentator hoorde. En zelf de neiging had om daadwerkelijk naar buiten te gaan om de situaties te voorkomen. Om er dan op het laatste moment achter te komen dat het een verhaal is en niet in de echte wereld gebeurt. De personages sloot ik in mijn hart. Sommige raakten mijn hart. Van anderen kon ik het bloed wel drinken. Maar alle personages doen ertoe om dit verhaal zo weergaloos goed te maken.
De auteur verraste me met diverse plottwists en een zinderende finale die leidde naar een sublieme plot. Op ingenieuze wijze is hij erin geslaagd om mij te verrassen. En ervoor te zorgen dat ik meer van zijn boeken wil lezen.
Mijn mening:
De opbouw van het verhaal met spanning en nieuwsgierigheid opwekkend, de prima uitgewerkte personages, verrassende plottwists, liefde tussen ouder en kind die altijd blijft, passie voor wat je het liefste doet, humor, een grote drive om te leven zonder ketenen in het mooiste licht en niet in iemands schaduw. Dat ieder mens ertoe doet met welke levensovertuiging dan ook. Iedereen is van onschatbare waarde. Dat alles maakt dat ik 5 sterren geef.
Bedankt dat ik mee mocht doen met deze LS Sterrenthriller leesclub. In de toekomst doe ik graag nogmaals mee.

Meer recensies van Boekenpearls76