Recensie van:
Auteur:
Marie Dorlèans
Bron: www.editions-sarbacane.com
Marie Dorléans, in 2010 afgestudeerd aan de École des Arts Décoratifs de Strasbourg, is een jonge auteur en illustrator wiens verbeelding het dagelijks leven verlicht. Haar eerste albums, L’invité, bij de Baron perché, en Mon voisins, uitgegeven door Braques, gevolgd door Vide Grenier en de prachtige, meermaals bekroonde Course épico, uitgegeven door Sarbacane, werden zeer geprezen. Ze won de Landerneau-prijs voor Nous ont rendez-vous en woont in Straatsburg.
Vertaald door:
Marion Everink
Oorspronkelijke titel:
Pagaille en pagaies
Illustraties van:
Marie Dorléans
Wijze van lezen:
Recensie-exemplaar hardback uitgeverij Parade in ruil voor mijn recensie.
Uitgeverij:
Parade
Genre:
Jeugd
Thema’s: sport en competitie, integriteit, valsspelen, humor
Cover en flaptekst:
Een aquablauwe achtergrond en twee mannen met een boot en peddels. Hun benen door de boot of achter de boot?! Nu al visueel bedrog?!
Een informerende en spannende flaptekst.
Quote:
Hun boten steigeren als wilde paarden, zo hard gaan ze van start. Ze zwoegen kromgebogen door de golven en het publiek schreeuwt zich schor. Wat een spectaculair waterballet!
Het verhaal:
Vandaag vindt op de vaart de grote kanowedstrijd plaats. Wie gaat de gouden medaille winnen? Het startschot klinkt – PANG! – en weg zijn ze! De deelnemers peddelen uit alle macht. Verbazend snel schieten hun kano’s vooruit. Wie komt er het eerst over de eindstreep? De toeschouwers juichen en geloven hun ogen niet, zo hard gaat het. Intussen bekijkt de kleine Sophia de wedstrijd onder water, want ze wil dolgraag haar nieuwe duikuitrusting uitproberen. Maar wat ziet ze daar? De sporters lijken het niet zo nauw te nemen met de wedstrijdregels, winnen is het enige wat telt! De afloop van dit kostelijke verhaal is niet alleen verrassend en erg grappig, het leert ons ook dat je niets opschiet met valsspelen. Als iedereen eerlijk blijft, hebben we veel meer plezier.
Mijn leesbeleving:
Wat ik gelijk al geweldig vond aan dit boek dat was de lange vorm. Mijn negenjarige dochter vond de vorm lijken op die van een kajak.
Het binnenwerk op de eerste pagina’s met de peddels tegen de blauwe achtergrond vind ik schitterend gedaan.
Je krijgt door de vorm van het boek een panoramisch overzicht van wat zich op de oever afspeelt en in het water.
Je voelt de ingehouden spanning bij de deelnemers zoals die voelt voordat het startschot valt. Maar ook de nieuwsgierigheid en de verwachting bij het publiek.
Het leuke is dat je uitgenodigd wordt om alle mensen op de kant uitvoerig te bestuderen. Ook het zoeken van het meisje Sophie is leuk gedaan.
En lijkt het na de start ongelooflijk spannend. Door de ogen van Sophie raak je nog meer gefascineerd en leeft het allemaal nog meer.
De finish is er een voor in de boeken. Een memorabele en humoristische peddel race. Waar boontje om zijn loontje komt en vals spelen niet wordt geduld.
Er is op Instagram ook een recensie waarin de recensent op een prachtige wijze allemaal les ideeën en speciale invalshoeken uit dit verhaal haalt. Echt inspirerend.
Mijn mening:
Ik geef 5 sterren.
Een prachtige combinatie van verwachting, alles doen om maar te winnen. Een humoristisch en verrassend verhaal in woord en beeld. Mooie gedetailleerde illustraties en een kleurgebruik dat je ogen streelt.
Een verhaal met een belangrijke boodschap: eerlijkheid duurt het langst. Adrenaline en (on)sportiviteit die met elkaar wedijveren en uitgeblust worden in de plot. Waar blijkt dat niet alles goud is wat er blinkt.
Auteur:
Pagaille en pagaies
Illustraties van:
Marie Dorléans
Wijze van lezen:
Recensie-exemplaar hardback uitgeverij Parade in ruil voor mijn recensie.
Uitgeverij:
Parade
Genre:
Jeugd
Thema’s: sport en competitie, integriteit, valsspelen, humor
Cover en flaptekst:
Een informerende en spannende flaptekst.
Quote:
Het verhaal: