Terug naar Texel

Recensie van:
Terug naar Texel
Wadden bundel nummer 6
Auteurs :
De schrijvers van deze bundel zijn:
Machteld Berkelmans,
Aletta Smit,
Bianca Witmer,
Henriette van t Wout
Wijze van lezen:
Recensie-exemplaar paperback ontvangen van uitgeverij Droomvalleiin ruil voor mijn recensie en deelname aan de blogtour.
Uitgeverij:
Droomvallei
Genre:
Verhalenbundel
Cover en flaptekst:
Een man die richting het strand wandelt op de rug gezien. Aan zijn arm een riem met daaraan een blije dartelende hond. Die wil straks vast over het strand rennen en in de branding badderen. Ik voel gewoon het jullie zand onder mijn voeten en ik ruik de zilte geur van de zee. Ik hoor het ruisen van de zee.
Ik ben benieuwd naar alle verhalen.
Quote:
Ieder verhaal in deze by del vind ik een waardevolle parel en ieder verhaal bevat prachtige zinnen om het verhaal cachet te geven.
Mooie teksten:
Van hartverscheurend naar teder. Van woest en ruig naar zacht en aaibaar. Van beeldend naar abstract. Metaforisch, beeldend deze bundel heeft het allemaal. Dus mooie teksten alom.
Het verhaal:
Tijdens een verblijf op Texel schreven achttien auteurs elk een kortverhaal dat zich afspeelt op een van de Waddeneilanden. Het levert een bundel verhalen op vol spanning, ontroering en romantiek.
Van elk verkocht exemplaar doneren de auteurs één euro aan het Tesselhuus. Dit huis organiseert op Texel onvergetelijke gratis vakanties voor mensen met een spierziekte.
Mijn leesbeleving:
Een prachtige bundeling aan verhalen. Een bundeling die de seizoenen volgt. Zeer beeldende en metaforisch geschreven verhalen.
Over intens persoonlijk lees of onoverkomelijke woede na een woordenwisseling. Een storm die ook al is deze weer gaan liggen door raast in je hoofd en daar alles weg vaagt omdat je echte ik een te pijnlijke herinnering blijkt. Elementen die tot je spreken, een ziel en een hart blijken te hebben, een heden, verleden en een toekomst.
Astraal reizen door de tijd, fascinerend en indrukwekkend. Jezelf gelukkig maken door te kiezen voor je passie en datgene wat jij het beste kunt. Niks geen prestige en torenhoge bankrekening. Liefde in al haar vormen. Ouderen die elkaar in de wellicht laatste levensjaren nog een zorgeloze vakantie gunnen met kleine waardevolle momenten. Een vlucht van een relatie en je dan beseffen dat jij degene bent die bussen zout op slakken gooit. En dat je dan terugkijkt en de ergernissen omvormt tot liefdevolle en tedere momenten. Die bij je horen en je passen als een jas. Die structuur en houvast bieden.
Mysterie en een vleugje buitenaards. Maar genieten op de toppen van je zintuigen. En nieuwe auteurs leren kennen. En hopen dat je nog vaker een boek of bundel verhaal van hen mag lezen en recenseren.
Continu dat decor van de Waddeneilanden. Ruige zee of juist kabbelend kalm. Wind die aan je haren rukt of een streling gelijk is. Zand dat nat is van de zee of juist kokendheet door de brandende zon. Deze auteurs allemaal woordkunstenaars pur sang. En zo knap om in een kortverhaal de aandacht van de lezer naar je toe te trekken, personages tot leven te kussen, beeldend schrijven, in de ik-vorm of beschrijvende vorm, gevoel leggen in je verhaal, niet gelijk alles prijsgevend maar met een knaller van een plot te komen die raak is. Of die zorgt voor mijmeringen of die uitnodigt tot herlezen van het verhaal.
En dat er een Euro per verkocht boek naar het Tesselhuus gaat dat vind ik geweldig. Het Tesselhuus organiseert vakantie weken voor kinderen met een spierziekte. Later ook voor (jong) volwassenen en ouderen. Even vergeten dat men ziek is. Een constructie die staat als een huis en velen hoop, troost, warmte en liefde schenkt.
Dit is de zesde bundel. Ik beveel deze verhalenbundel en de andere warm aan. Een verhalenbundel met verhalen die ergens over gaan.
Mijn mening:
Ik geef 5 sterren.
Ik bedank alle auteurs voor de vele waardevolle leesuren. Bedankt dat ik mocht dromen met mijn ogen open, h(er)kenning mocht vinden in verhalen over verlies en verdriet, de echo van iemands nalatenschap op aarde, leren over hoe jezelf bent in relaties, dat stuk proberen te accepteren bij jezelf. Leerzame nieuwe dingen opdoen.
Kortom fantastisch.
Bedankt Esther van der Ham dat ik deze verhalenbundel mocht lezen en recenseren. Ik kijk uit naar de volgende.

Meer recensies van Boekenpearls76