Wie is er nu schuldig?

Ine_leest Ine_leest
8 mrt 2021

“Als twee mensen samen zijn, dan zijn ze niet met zijn tweeën, maar met zijn zessen: wat elk van hen is, wat elk van hen denkt te zijn en wat elk van hen denkt dat de ander is. – António Guterres”
Roelof Smit is een Nederlandse auteur en schreef in 2019 zijn eerste boek Kerst in Essen. Onder het pseudoniem Rudolf Julius schreef hij meer dan 1500 artikelen voor De Speld, een satirisch online nieuwsmagazine. Nu pakt Smit uit met een #metoo – verhaal. In De dubbele waarheid krijgen we de twee kanten te zien van één verhaal. Aan de ene kant lezen we Rubens verhaal. Ruben Staal is de enige zoon van professor Arno Staal en professor Liesbeth Staal – van der Venne. Na drie dochters komt er eindelijk een naamdrager in het gezin. Een term die vader Staal graag gebruikt om duidelijk te maken dat Rubens pad al is vrijgemaakt en zijn toekomst verzekerd is. Helaas besluit Ruben dat pad niet te bewandelen. Vader Staals ontgoocheling is dan ook groot als Ruben zijn geaardheid bekend maakt.
“‘Jongen, wat een mooie prestatie!’ riep mijn vader. Ik wist zeker dat ik hem ooit eens had horen verkondigen dat bestuurskunde nog geen echte studie was, maar dat was vermoedelijk toen hij nog de hoop had dat ik zou gaan studeren.”
Zowel de studie Human Resource Management als Communicatie waren niks voor Ruben. Om wat geld te verdienen en de tijd te doden werkt Ruben in het pannenkoekenhuis Oudt Leyden. Zijn relatie met Kevin liep op de klippen en in de hoop ooit dj te worden vult hij zijn dagen als model. Hij krijgt een contract bij Distinct Models, ondanks zijn te kleine lengte en breekt door in de modewereld. Hij vliegt van Londen naar New York naar Milaan en gooit hoge ogen. Om de eenzaamheid te verdringen gaat hij uit, schuimt party’s af, neemt XTC en zoekt op Grindr snelle afspraakjes. #ringofstaal.
Aan de andere kant van het verhaal maken we kennis met Milan, genoemd naar voetbalclub AC Milan. Amper tien maanden na zijn geboorte sterft zijn moeder aan kanker. Milan en zijn vader redden zich wel en Milan ontwikkelt een ongewoon grote interesse in landen.
“Al in de derde klas wist ik welke studie het zou worden: Internationale Betrekkingen en Organisaties in Leiden. Het leek me de perfecte springplank naar het diplomatenklasje en daarmee naar het hoofdkwartier van de VN in Turtle Bay, New York. In de bovenbouw koos ik Frans en Spaans en online deed ik verwoede pogingen om alvast wat Mandarijn, Arabisch en Russisch te leren.”
In Leiden gaat hij op een kamer waar ook Romy en Esmée elk een kamer huren. Milans liefdesleven loopt niet zo vlot als zijn studentenleven, zelfs zijn Grindr – account kan hem niet aan de ware liefde helpen. Romy en Esmée zien het als hun taak om zijn liefdesleven wat leven in te blazen. Ze nemen Milan op sleeptouw…
“‘Hij staat nu alleen,’ stelde Esmée vast. ‘Dit is je kans, gewoon proberen.’ Met de onbeheerste kracht van de dronkenschap gaven ze me gezamenlijk een duwtje, net op het moment dat de jongen weer mijn kant op keek. Ik kon niet anders dan de paar stappen in zijn richting zetten, terwijl de kroeg in beweging kwam op de Braziliaanse zomerhit van een paar jaar eerder.”
Dit duwtje verandert Milans leven… Dit duwtje doet alles daveren… Dit duwtje brengt Milan nooit meer terug naar Milan – voor – het – duwtje.
Lees De dubbele waarheid en beslis wie schuldig is en wie het slachtoffer. Ik ben heel benieuwd naar jouw kijk op de zaak! Die van mij hou ik nog eventjes geheim… Stuur gerust een pb als jouw nieuwsgierigheid het van jou wint.

Meer recensies van Ine_leest