‘Vol vol natuur’ – Een zoekboek om in te verdwalen
Kinderen die nieuwsgierig zijn naar de wereld om zich heen, kunnen hun hart ophalen aan Vol vol natuur – een reuzegroot kijk- en zoekboek van Alexandra Garibal en illustratrice Amandine Piu. Dit boek combineert leerzame weetjes met vrolijke versjes, en laat kinderen spelenderwijs kennismaken met de wonderen van de natuur. Het is een feest voor zowel het oog als het brein. Dit boek is een onweerstaanbare uitnodiging om de natuur te ontdekken – voor kleuters vanaf drie jaar en iedereen die met hen mee wil reizen. Dit reuzegrote zoek- en leesboek barst werkelijk uit zijn voegen van natuurpracht – het is, zoals de titel al verraadt, “vol vol natuur”.
Negen werelden vol leven
Verspreid over negen thematische platen, vol kleur en leven, ontdekken kinderen de natuur op alle uithoeken van de wereld: van de ijzige Noordpool tot het zinderende zand van de woestijn. Elk landschap is rijk gevuld met tientallen dieren, planten en natuurfenomenen. En wie goed kijkt, vindt op elke spread een mannetje (of een gepersonifieerd insect) met een bril. Hij is de gids door het boek. In de woestijn zien we hem met een uitgestoken tong als een soort dorstige gids met rugzak die zich met komisch commentaar door het boek wurmt: “Waar kan ik drinken of eten? Ik ben uitgedroogd door het zweten!”
Een lust voor het oog
De illustraties van Amandine Piu zijn ronduit betoverend. Ze combineren zachte kleuren met een overvloed aan detail, zonder ooit chaotisch te worden. En de natuur is natuurlijk ook betoverend. Wat denk je van de lantaarnhengelvis, een roofvis: “Hij geeft licht, waardoor de vissen graag bij hem zijn. Zijn lampje is maar schijn: hij kauwt ze fijn!” Of de Rafflesia. Dat is de allergrootste bloem ter wereld: “Niemand wil deze bloem in een vaas. Zij ruikt naar rottend vlees, met een vleugje schimmelkaas.” Sommige platen hebben een onderwerp als verbinding. Bij de Noordpool denk je aan kou, aan wintersport. Niet verwonderlijk dat de titel dan ook luidt: “De sportschool van de noordpool.” . Elke plaat nodigt uit tot eindeloos turen en zoeken. Er valt zóveel te zien – verstopte dieren, grappige gezichten, rare combinaties – dat kinderen blijven zoeken en ontdekken. Elk prent vertelt meerdere verhalen en prikkelt de verbeelding.
Spelenderwijs leren in rijm
De informatieve teksten zijn kort, ritmisch en vrolijk, vaak op rijm geschreven: “Hij is wit en sterk, het is de berk.” Of deze, over de vliegenzwam: “De paddenstoel van de smurfen. Pak hem niet bij de lurven, want hij is giftig. ”Deze speelse verwoording maakt het boek niet alleen leuk om voor te lezen, maar bevordert ook de taalontwikkeling van jonge kinderen. De versjes brengen een glimlach op het gezicht én zorgen ervoor dat de informatie beter blijft hangen.
Een boek dat blijft groeien
Vol vol natuur is meer dan een kijkboek – het is een poëtische encyclopedie voor kleuters, een speurtocht naar kennis en een ode aan de biodiversiteit van onze planeet. Het stimuleert taal, concentratie, natuurkennis en bovenal: verwondering. Of je nu leest over de grootste bloem ter wereld (“ruikt naar rottend vlees met een vleugje schimmelkaas”) of leert waarom vlinders zo gek zijn op de vlinderstruik (“alsof het snoep is”) – dit boek plant zaadjes. Zaadjes van nieuwsgierigheid, liefde voor taal én liefde voor de natuur. Het is hét boek voor natuurliefhebbers in de dop.