Advertentie

Retour Spitsbergen is het thrillerdebuut van Pepper Kay, die eerder al meerdere boeken in het SF genre heeft geschreven. Je wordt vanaf het begin in het verhaal getrokken en denkt te weten wat er gaat gebeuren, maar niet iedereen is wie hij lijkt te zijn. Er zijn meerdere personen met een verborgen agenda. De spanning wordt langzaam opgebouwd en voert je naar verschillende landen.
Als Kirill door een ski ongeluk in het ziekenhuis in Moskou beland, wordt dit voor hem een bijzondere ervaring. Zijn vader zoekt toenadering tot hem en wil dat hij de zaak gaat leiden. Maar wat dit inhoudt? Als hij aangesterkt is, wil zijn vader met hem naar Spitsbergen en geeft aan meerdere verrassingen voor hem te hebben. Parallel hieraan is er de verhaallijn van Jeremy, die in Amersfoort woont. Hij ontmoet een oude klasgenoot van vroeger, Vincent. Ze drinken samen wat en deze nodigt hem en zijn vriendin uit om samen een zeilboot vanuit Spitsbergen naar Nederland terug te varen. Hier heeft Jeremy wil oren naar en zijn vriendin Annet ook wel. Ze gaan het avontuur aan en wat voor één! Ze besluiten voor de zeiltocht aan een trektocht te maken met een gids (Anwar) van Longyearbyen naar Barentzburg, waar de boot ligt. Samen met nog een paar (Carl en Rachel) beginnen ze hun tocht door de sneeuw vol gezonde spanning. Onderweg worden ze gevolgd door Ijsberen, maar wat in eerste instantie allemaal heel onschuldig lijkt, loopt uit op een drama. Anwar de gids, wordt door de ijsberen aangevallen en gedood.
“De muilen met ontblote tanden happen naar elkaar en de klauwen zoeken houvast om het vlees van de botten te scheuren”.
Dit is het begin van een reeks ontwikkelingen die Jeremy zijn leven op zijn kop gaan zetten. Ze besluiten om naar het beginpunt van de trip terug te keren, maar ondertussen krijgt Jeremy wel zijn bedenkingen, door de gedragingen van Carl en Rachel.
“Weet hij wel zeker dat er iets geks aan de hand is?”

Pepper Kay heeft de lezer willen laten nadenken over het smelten van de poolkappen, door de situatie van de ijsbeer toe te lichten. Het verhaal is actueel doordat de auteur het kwetsbare ecosysteem op Spitsbergen aanhaalt, alsmede het smeltende pakijs en de beschermde ijsberen. Retour Spitsbergen is prettig en vlot lezend. Het heeft twee verhaallijnen, die op het einde bij elkaar komen, met meerdere onverwachte plottwists. Pepper Kay heeft een realistische bondige schrijfwijze, waarbij je de taferelen voor je ziet.
Jeremy is gescheiden, gek op zijn kinderen en wil graag een (goede) relatie met Annet, maar twijfelt wel aan haar. Jeremy houdt eigenlijk uit eenzaamheid zijn relatie met Annet aan, maar vindt dat Annet zich af en toe tegenstrijdig gedraagt. In het verhaal kom je erachter hoe Annet in elkaar steekt en dat is heel anders dan je verwacht! Jeremy blijkt een doorzetter te zijn, maar of dit hem uiteindelijk helpt? Pepper Kay laat je in het hoofd van Annet kijken en dit is een toevoeging aan het verhaal. Kirill leer je niet echt goed kennen, maar je weet wel waar hij voor staat en dat hij daarvoor bereid is om daarvoor te vechten. Vertelperspectief is in de derde persoon. Het verhaal heeft een lange spanningsboog, die subtiel in het verhaal verweven zit.
Ik heb genoten van dit originele verhaal waarin Jeremy en Kirill de hoofdpersonen zijn.
.

Reacties op: Verborgen agenda's

28
Retour Spitsbergen - Pepper Kay
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Bestel dit boek bij Libris.nl Bestel het boek vanaf € 18,95 Bestel het e-book € 9,99
E-book prijsvergelijker