Mijn wortels?

Lammert Dijkema Lammert Dijkema
16 mrt 2022

Katla was geen vikingvrouw. Zij was de dochter van een christelijke vrouw die in Birka woonde, Frideburg. De naam is Fries en het is dan ook aannemelijk dat Frideburg een expat avant la lettre was.
Katla ondernam de reis naar Dorestad om goede werken te verrichten, dat wil zeggen, het geld van haar rijke moeder te verdelen onder de arme christenen in Dorestad. Deze daad heeft echt plaatsgevonden en is uitvoerig beschreven door een geestelijke uit die tijd, wiens geschrift bewaard gebleven is.

Maar het boek gaat helemaal niet over Katla. Dat kan ook niet omdat er over haar niets meer bekend is dan wat de geestelijke over haar liefdadigheid schreef.
Luit van der Tuuk heeft dit geschrift aangegrepen om te vertellen over de omstandigheden in die tijd, over hoe de reis gemaakt moet zijn: per schip van Birka ( verloren gegane handelsplaats nabij Stockholm) naar Dorestad, dat we nu kennen als Wijk bij Duurstede. Omstreeks 850 was dat een wereldreis van formaat. Bovendien was het zeer ongebruikelijk dat een vrouw op reis ging, en dan ook nog alleen.
Van der Tuuk vertelt over de wereld waarin Katla leefde, over de politieke omstandigheden in Europa, over de leefwijze van de mensen van toen.
Interessant is ook zijn verklaring waarom Skandinavische vrouwen geëmancipeerd zijn: de vrouwen uit het hoge noorden werden als laatste gekerstend. De Germaanse godenwereld was er één van gelijkwaardigheid tussen man en vrouw. Het Christendom komt uit het Midden-Oosten waar een sterk patriarchaat heerste, toen en nu. Zij waren niet van plan om hun maatschappelijke positie op te geven, hoewel dat later, toen het instituut van de kerk stevig gevestigd was, sluipenderwijs toch gebeurde en ook zij werden onderworpen aan het patriarchaat.

Het boek is voorzien van veel foto's en tekeningen. Er is een uitgebreide bronvermelding en achterin vind je een verslag van de bouw van een schip waarmee Katla gereisd zou kunnen hebben, voorzien van vele foto's. De bouw vond plaats in Wijk bij Duurstede. Wellicht interessant voor de leek die zich wil verdiepen in details.

Luit van der Tuuk heeft meerdere boeken geschreven over bovenomschreven onderwerpen. Hij is een echte geschiedkundige specialist.

Hoewel er voor mij weinig nieuws in dit boek stond, want ik ken zijn andere boeken, las ik het toch met groot plezier. De wereld die hij beschrijft, voelt voor mij een beetje als thuiskomen. Ik voel me verwant met Friezen en Skandinaviërs. Alsof het over mijn eigen verleden gaat.
Ik gaf het drie sterren met name om de bekendheid met het onderwerp. Ik kan me voorstellen dat lezers die weinig weten over die periode in Europa van de ene verbazing in de andere rollen en het vijf sterren geven.
Luit van der Tuuk slaagt er in elk geval in om over geschiedenis een levendig, boeiend en toegankelijk boek te schrijven.

Meer recensies van Lammert Dijkema