Boek of film?

Lammert Dijkema Lammert Dijkema
25 mrt 2021

Twee cowboys. Een fantasieloze titel. Waarom niet gewoon Brokeback Mountain, de plek die symbool stond voor de prille liefde tussen twee jongens?
Ik heb de film gezien en pas veel later het boek gelezen.
De film is een prachtige verbeelding van een uiterst sobere novelle, zoals Annie Proulx haar verhaal typeert.
Haar schrijfstijl bevalt me niet: te hoekig, te rauw. Er was ook tederheid tussen de mannen. Waarom zou je die wegmoffelen? De regisseur van de film liet de romantiek eveneens weg maar al kijkende bespeurde ik toch iets van tederheid, verlangen.
Waarom schreef Proulx dit verhaal? Vond ze het nodig om een aanklacht tegen de homofobe Amerikaanse plattelandscultuur te schrijven? Wilde ze laten zien dat homoseksualiteit zich niet laat beteugelen? Dat er geen houden aan is als twee mensen begeerte voor elkaar opvatten, of ze nu hetero- of homoseksueel zijn?
Ik vond de beoordeling van dit boek ingewikkeld: enerzijds spreekt Proulx's schrijfstijl me niet aan, anderzijds verdient dit sobere verhaal toch een paar sterren. Het werden er drie omdat ik tijdens het lezen de prachtige landschappen uit de film voor me zag. Zo helpt de film het boek.

Meer recensies van Lammert Dijkema