Tamelijk dun maar heel dik

Lammert Dijkema 02 oktober 2021
Rare titel......Ik koos die omdat het boek inderdaad slechts 220 bladzijden telt maar bol staat van belangrijke thema's. Een greep:
Homoseksualiteit, corruptie, misbruik, verlangen, idealisme, politiek, trouw, solidariteit.
Wat is de essentie van het boek?
Volgens mij trouw aan jezelf. Het lukt de beide hoofdpersonen niet om dat te zijn. Compromisloos leven is schier onmogelijk.
Ludwik wil in het reine zijn met zichzelf maar dat lukt niet. Hij kan zijn liefde voor Janusz niet openlijk laten blijken. Angst weerhoudt hem.
Janusz worstelt met hetzelfde dilemma maar kiest voor aanpassing aan zijn omgeving.
Ludwik helpt zijn zieke hospita maar vergeet zijn oude oma.
Janusz is ontrouw maar zijn hart blijft trouw.
Janusz ziet er geen been in om te profiteren van rijke, corrupte vrienden maar doet dat niet alleen voor eigen gewin.
Ludwik haat het gesjagger van Janusz maar zwicht zelf ook voor de voordelen die de machthebbers hem kunnen opleveren.
Zo kan ik nog wel even doorgaan. De tegenstrijdigheden buitelen met grote snelheid over elkaar heen en dat geeft vaart aan het boek.
Wie is de schrijver? Hij is homoseksueel en van oorsprong Pools. Er zitten dus veel autobiografische elementen in het boek. Hij studeerde rechten, doet onderzoek naar lokale historie, nationale identiteit en ecologie, aldus Wikipedia. Ook deze onderwerpen zie ik terug in het boek: zijn liefde voor de natuur komt tot uiting in veel natuurbeschrijvingen. De Poolse ziel, verscheurd door de geschiedenis, de wereldpolitiek, je leest het in het boek.
Jedrowski is in staat om de lezer te laten inleven in beide hoofdpersonen.
Ik hou niet van Polen maar ik begrijp het land nu wel veel beter. Het is een getraumatiseerd land dat handelt naar haar traumatische ervaringen.
Vijf sterren omdat de schrijver me meesleept, van hot naar her, met grote snelheid, als in een achtbaan.
Een groot literair talent zegt de Ierse schrijver Sebastian Barry. Misschien, maar ik twijfel omdat het boek te dun is voor zoveel verhaallijnen. Alsof Tomasz zich niet de tijd gunde om het allemaal echt uit te werken.
Hoewel aangrijpend is het boek ook vluchtig. Lees het en oordeel zelf.

Meer recensies van Lammert Dijkema