Alle kleine leugens
Het was een zaak die het hele land schokte. Iedereen had het erover. Drie vriendinnen gingen naar een feestje, maar slechts twee kwamen thuis. Even later bekenden ze dat ze hun vriendin hadden vermoord. Maar waarom? En handelden ze echt alleen? Of speelde de Charles Manson-achtige figuur Ryder Grady een rol? Na een tijdje hadden mensen het er natuurlijk minder over. Mensen vergaten Izzy en haar vriendinnen nooit helemaal, maar ze gingen verder met hun leven. Voor mij lag dat anders: ik zou altijd ‘het zusje van’ blijven. Daarom verhuisde ik, veranderde mijn naam en probeerde een nieuw bestaan op te bouwen. Tot iemand me vond. Iemand die beweert nieuwe informatie te hebben. En hoe graag ik mijn verleden ook wil ontlopen, ik wil nog liever antwoorden op de vragen die me al jaren bezighouden.
Het boek begint met een vermelding dat het is geïnspireerd op diverse waargebeurde misdrijven. Dit wekte meteen mijn interesse en gaf het verhaal extra diepgang. Het voelde zowel aangrijpend als intrigerend.
Wat ik heel sterk vond, was de manier waarop het perspectief van Finn – zowel in het heden als het verleden – werd afgewisseld met fragmenten uit documentaires, Izzy’s dagboek, nieuwsartikelen en biografieën. Daardoor beleef je het verhaal vanuit verschillende invalshoeken. De wisselingen tussen heden en verleden schetsen langzaamaan een steeds completer beeld van de gebeurtenissen rondom de beruchte Ryder Grady.
Izzy is een buitenbeentje en heeft moeite om aansluiting te vinden, terwijl haar zusje Finn juist moeiteloos vrienden maakt. Wanneer Izzy naar een andere school gaat, ontmoet ze Plum en Lu, die haar wél zien. Deze nieuwe vriendschappen zijn spannend en leuk voor haar, maar laten ook zien hoe complex vriendschappen kunnen zijn. De drie vriendinnen gaan samen naar een feestje bij Turtle Lake. Een avond die alles verandert. Alleen Izzy en Lu keren terug naar huis. Kort daarna wordt het lichaam van Plum gevonden. Ze is op gruwelijke wijze vermoord. Het politieonderzoek richt zich op Izzy en Lu. Ze worden aangeklaagd, en wanneer Izzy toegeeft dat het haar idee was, wordt ze veroordeeld tot een gevangenisstraf van twintig jaar.
In het heden leeft Finn een geheim leven op een nieuwe plek, waar niemand weet dat ze het zusje van Izzy is. Voor de buitenwereld lijkt de tragedie vergeten, maar voor haar blijft het een voortdurende worsteling. De gebeurtenissen van toen laten haar niet los. Wanneer ze een telefoontje ontvangt dat oude geheimen oprakelt, kan ze haar nieuwsgierigheid niet bedwingen. Nu, met nieuwe informatie besluit Finn om op onderzoek uit te gaan, hopend te ontdekken wat er twintig jaar geleden werkelijk gebeurde bij Turtle Lake.
De ontknoping was onverwacht en verbijsterend. Het is een thriller waarin de spanning vooral schuilt in het psychologische effect. Selman weet de personages gelaagd te werken en laat zien welke ingrijpende gevolgen een tragedie heeft voor een gezin. Door regelmatig te schakelen tussen heden en verleden, ontstaat een diepgaand en intrigerend beeld van de emotionele impact.
Wat mij persoonlijk het meest raakte, was het einde. Finn durft eindelijk iemand in vertrouwen te nemen en haar echte gevoelens te delen. Het feit dat ze daarin écht gehoord en gezien wordt, vormt voor haar een warme en helende steun. Omdat ik zelf weet hoe moeilijk het kan zijn je gevoelens te uiten zonder te weten hoe de ander zal reageren, kreeg dit moment voor mij extra betekenis.