De trap in het bos
Vijf vrienden van de middelbare school vinden tijdens een kampeertrip midden in het bos iets buitengewoons: een mysterieuze wenteltrap naar nergens. Eén van hen beklimt de treden en komt nooit meer terug. Daarna verdwijnt de trap spoorloos. De vriendengroep sluit een eed om elkaar te beschermen, wat er ook gebeurt.
Twintig jaar later verschijnt de trap opnieuw. De vriendengroep keert terug naar het bos, vastbesloten om te ontdekken wat er destijds is gebeurd — en wat er zich bovenaan de trap bevindt.
Toen ik de achterflap las, was ik meteen geïntrigeerd. Het idee van een mysterieuze trap en een verdwijning sprak me enorm aan en maakte me nieuwsgierig naar het verhaal. Helaas moet ik zeggen dat het boek mijn verwachtingen niet helemaal wist waar te maken. De personages wisten me niet echt te raken. Hoewel er gaandeweg meer gelaagdheid in hun achtergronden naar voren komt, bleef ik toch op afstand. Ik miste een echte connectie, waardoor het verhaal me minder meesleepte dan ik had gehoopt.
Elke keer dat ik het boek opnieuw oppakte, hoopte ik dat het me alsnog zou grijpen. Richting het einde werd het verhaal wel iets sterker: de puzzelstukjes begonnen beter op hun plek te vallen en je krijgt langzaam meer inzicht in wat er twintig jaar geleden is gebeurd, waarom Matty verdween en wat dit in het heden betekent.
Wat wel interessant was, is hoe duidelijk wordt dat alle personages hun eigen (vaak traumatische) jeugd hebben gehad. Als kinderen zagen ze dat niet van elkaar, maar als volwassenen wordt zichtbaar hoeveel er onder de oppervlakte speelde — en hoe dat hun gedrag en keuzes in het heden beïnvloedt. Vriendschappen worden op de proef gesteld en ook hun innerlijke strijd komt naar voren.
Toch wist het geheel me niet echt te boeien. Het deed me af en toe denken aan Stranger Things en de IT films, maar zonder dezelfde impact. Daarnaast merkte ik dat ik me steeds meer begon te storen aan het feit dat bepaalde situaties vaak nog eens overdreven werden uitgelegd met expliciete vergelijkingen. Op zich kan ik daar prima tegen, maar doordat ze zo regelmatig werden gebruikt, verloren ze hun effect en haalden ze me uit het verhaal.
Al met al vond ik het idee achter het verhaal sterk, maar de uitwerking werkte voor mij niet. Dit boek zal ongetwijfeld voor anderen goed werken, maar voor mij bleef het helaas bij een teleurstellende leeservaring.
Dank aan Uitgeverij Boekerij voor dit recensie-exemplaar!